Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси)


Василь Зілгалов Прага, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало впливових видань у світі і в Європі все голосніше закликають надати більшої підтримки прозахідному курсові Віктора Ющенка. Британська преса звертає увагу на своєрідний повтор Помаранчевої революції у Києві. Деякі американські видання вказують на вирішальну фазу боротьби за владу у Києві.

Член Німецького товариства зовнішньої політики Франк Умбах у своїй статті в німецькому виданні «Файненшел Таймс-Дойчланд» закликає Німеччину і Європейський Союз виступити на боці українського Президента Віктора Ющенка, «оскільки він може бути гарантом більшої енергетичної безпеки ЄС». Автор цього аналізу вказує на проросійський курс Віктора Януковича і його небажання здійснювати «справжні ринкові і правові реформи». Франк Умбах вказує на те, що проросійський Прем’єр «в останні місяці систематично підривав повноваження Президента і блокував можливості контрольних установ». Автор публікації в «Файненшел Таймс Дойчланд» вказує на намагання Росії поставити під свій повний контроль українську газотранспортну систему і саботувати європейський енергетичний проект «Набукко», який унезалежнює Європу від російської газової монополії і наближає до ЄС енергетичні ресурси прикаспійських країн. Франк Умбах наголошує, що «Росія зловживає своєю монополією на газонафтові мережі, щоб обмежити доступ України і Європи до дешевших середньо-азійських газових родовищ». Німецький аналітик називає Україну «альтернативним коридором для постачання газу у Європу» і закликає німецьких та європейських політиків «чіткіше розуміти стратегічне значення України».

Британська «Дейлі Телеграф» закликає Захід зрозуміти, що Ющенко, попри його помилки, все ж «повернув Україну у бік демократії». Ця ж газета підсумовує, що «незважаючи на традиційну слабкість щодо Росії, Захід має наполягати, при визнанні перетворень в Україні, на роз’ясненні Владіміру Путіну недопустимості втручання в українські справи з-за кордону».

Американські експерти із аналітичного видання «Стратфор» вказують на наростання напруги на вулицях Києва і сумніваються у здатності Конституційного Суду вирішити проблему протистояння між різними політичними силами, підтримки ним «мирного вирішення проблеми..., якщо рішення взагалі є».

А проросійське латвійське видання «Час» пише у середу про те, що «реалізація американсько-тимошенківського сценарію може створити серйозні проблеми для Росії, зокрема, для Чорноморського флоту, газового транзиту, економічних зв’язків. На думку низки російських політологів, у випадку зовнішнього втручання Заходу Україна без підтримки Росії вистояти не зможе. Але чи готова Росія допомогти народу України. Очевидно, це питання політичної волі Москви».

Польська преса, зокрема, «Ґазєта Виборча», пише про відкрите втручання Росії в українські справи і приїзд до Києва групи депутатів російської Думи, котрі, як заявив думський спікер Боріс Гризлов, мають підтримати і підбадьорити своїх колег у Києві, де «президент порушив демократичні принципи».

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси)
XS
SM
MD
LG