Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації


Про це у Брюсселі кореспондентці Радіо Свобода заявила Крістіана Хоманн, нова речниця Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства.


Про це у Брюсселі кореспондентці Радіо Свобода заявила Крістіана Хоманн, нова речниця Комісара ЄС з питань зовнішніх відносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.

Єврокомісія не оцінює рішення президента Ющенка, заявила прес-секретар. За її словами, Єврокомісія уважно стежить за політичним розвиток в Україні. Як і в минулому, Єврокомісія підкреслює, наскільки важливою є політична стабільність, аби продовжувати реформи в Україні: «Ось чому ми закликаємо всі задіяні політичні сили співпрацювати і знайти мирний шлях, аби вирішити нинішню політичну ситуацію».

Хоманн наголосила, що Єврокомісія вважає позитивним, що в Україні йдуть дуже активні і відкриті політичні дебати, до яких залучено мас-медіа і громадянське суспільство. За словами речниці, це – знак поступу, що свідчить – в Україні працює демократія.

А вже Крістіна Галляк, речниця Верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав''єра Солани заявила Радіо Свобода, що Євросоюз уважно стежить за розвитком подій в Україні: «Ми хочемо, аби було знайдено рішення, яке є законним, і при цьому дотримувалася повага до людей». Прес-секретар Солани також додала, що ЄС має дипломатів у Києві, які підтримують контакти з представниками всіх політичних сил.

Тим часом віце-президент Європарламенту Марек Сівець закликав українських політиків заспокоїтись і дочекатись рішення Конституційного суду. Він наголосив, що навіть поганий закон є кращим за його відсутність. Марек Сівець також висловив побоювання, що якщо обидві політичні сторони почнуть тлумачити Конституцію своїм шляхом, створиться великий хаос, надзвичайно небезпечний для України.

А у зверненні представника Євросоюзу в Україні, посла Німеччини Райнгарда Шеферса до спікера українського парламенту Олександра Мороза йдеться, що Україні загрожує нестабільність, якщо парламентські фракції не досягнуть компромісу.

Раніше також Сполучені Штати закликали політичних лідерів України вирішувати проблеми мирним шляхом.

Про це заявив у Вашингтоні речник Держдепартаменту США Шон МакКормак.

Він наголосив, що США стежать за розвитком ситуації в Україні та закликав усі гілки влади до поваги верховенства права.

Учора ввечері Президент підписав Указ про припинення повноважень парламенту.

Парламент назвав такий документ антиконституційним.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту • Указ Президента України про припинення повноважень парламенту опублікував «Офіційний президентський вісник» • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Розпущені збиратимуться • «Я наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність», – запевняє Василь Волга, народний депутат, фракція Соцпартії • Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців?
XS
SM
MD
LG