Доступність посилання

ТОП новини

Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – «Помаранчеві» політики припустилися багатьох помилок ще 2005 року, і розпуск Верховної Ради вже не може виправити цих помилок, хоча рішення Віктора Ющенка і є правильним. Так уважає директор дослідницького центру «Асоціація зовнішньої політики Словаччини» Александер Дулеба, який дав інтерв’ю Радіо Свобода.

А.Д.: На мою думку, це було правильне рішення, але воно стало наслідком дуже багатьох неправильних рішень. Проблема в тому, що в принципі Ющенко та його люди, які з ним працюють у політиці, «Помаранчева» коаліція – вони повністю недооцінили значення політичної реформи. У 2005 році був простір для того, щоб у принципі передбачити всі ті наслідки для політичної ситуації в Україні, які можуть стати реальністю після січня 2006 року. Думаю, що помилка була зроблена тоді. Зараз всі ці кроки є лише спробою вирішити проблему, чого не було зроблено ще в 2005 році.

Р.С.: Тобто, ви вважаєте, що в 2005 році українські політики були недостатньо далекоглядними і вони не передбачили, що буде такий розвиток подій?

А.Д.: Так. В принципі умова про ухвалення нової Конституції була в пакеті перед третім туром виборів 2004 року в грудні, які виграв Ющенко. Політики, які дійсно планують, чи політики, які повинні бути відповідальними за стабільність та розвиток країни і за реалізацію власної політичної програми, вони повинні, перш за все, думати не категоріями тижнів чи місяців. Хоча зрозуміло, що тоді була дуже хаотична ситуація в Україні, але проблема була в тому, що вони недооцінили цілий процес, що це буде значити для подальшого розвитку політичної ситуації 2005 року.

Тоді, коли у вересні 2005 року Ющенко вирішив відкликати уряд Тимошенко – це була друга помилка... Те, що дійшло до дистанціювання між Ющенком та Тимошенко – я думаю, що це була помилка вже з самого початку. «Наша Україна» – це був блок із 10 партій і в принципі 2 групи, які були основоположниками, хотіли перетворити партію на свою партію. І коли вийшли з «Нашої України» Тарасюк, обидва Рухи, Костенко і інші – це було політичне ядро «Нашої України». Без цього ядра «Наша Україна» стала технократичною партією, партією просто влади. Дуже багато, дуже багато помилок. Зараз цю ситуацію старається вирішувати Ющенко та його оточення. Я думаю, що це рішення приходить пізно і вже неможливо виправити політичні помилки, які були зроблені набагато раніше.

Р.С.: Як може нинішня політична ситуація позначитися на європейській інтеграції України?

А.Д.: Це дуже проста відповідь. Тому що Копенгагенські критерії передбачають, як основну умову, стабільність демократичних інституцій – а Словаччина має в цьому дуже багатий досвід до 1998 року. Стабільність демократичних інституцій значить, що президент, уряд, парламент нормально функціонують. Це була також проблема в Словаччині, тому що у нас був конфлікт між урядом та президентом. Дуже подібна ситуація, насправді. Я маю на увазі прем''єра Мечіара і першого президента Словаччини Ковача. Теж було дуже багато скандалів, конфліктів. І з точки зору Євросоюзу це було неприйнятним. А в Україні вибори березня 2006 року справді всі визнали демократичними. Але під час коаліційних розмов уся тактика, уся стратегія «Нашої України» – це загравання і на ту, і на іншу сторону. Знаєте, була можливість зробити цю «Помаранчеву» коаліцію з Тимошенко – без неї неможливо зробити такого уряду в Україні, який би мав шанс на європейську перспективу.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 5.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?

• Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні
XS
SM
MD
LG