Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс


Наталія Вікуліна Страсбург, 19 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Доповідачі Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань України, українські члени ПАРЄ від опозиції та спікер парламенту Одександ Мороз задоволені резолюцією щодо ситуації в Україні, яку сьогодні ухвали в Страсбурзі. Резолюція закликає українські політичні сили вирішити кризу легітимним і мирним шляхом, визнає, що дострокові вибори є нормальною практикою в усіх демократичних державах Європи.

Доповідачі Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань України Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд
В Україні демократія не перебуває в кризі, а існує криза демократії, заявила доповідачка Ганне Северінсен.

“Демократія була б кращою, якби різні партії подивилися на політичні витоки проблем і намагалися вирішити ці політичні проблем у рамках конституційної законної системи”, - заявила доповідачка ПАРЄ з питань України.

Конституційна реформа – коріння нинішньої проблеми

Парламентська Асамблея вказала на те, що нинішня криза в Україні є результатом політичної реформи 2004 року. З цим повністю погоджується член української делегації ПАРЄ, депутат БЮТ Григорій Немиря.

Він вважає, що в резолюції зрозуміло, що нинішня криза є результатом поспішної, недовершеної конституційної політичної реформи 2004 року, яка готувалася і відбувалася без залучення громадян України.

“На нашу думку, це відповідає реальності і в цьому сенсі диссонує з позицією наших політичних опонентів, зокрема позицією Партії регіонів, на думку яких причиною політичної кризи став Указ Президента від 2 квітня”, - сказав Григорій Немиря.

Асамблея закликала політичні сили України негайно поновити роботу над покращенням Конституції України і іншим законодавством.

Імперативний мандат не виховає політичну лояльність

Водночас ПАРЄ заявила, що імперативний мандат є неприйнятним у демократичній державі. Доповідачка Ренате Вольвенд зокрема сказала, що “імперативний мандат є недемократичним засобом, за допомогою якого не можна виховати політичну лояльність”.

Резолюція також вказує на те, що 60 днів недостатньо для проведення дострокових виборів, як це передбачають нинішні положення – ці положення також не гарантують нормальних умов для вільних і чесних виборів.

Гілки влади зловживають правовою системою

Депутати ПАРЄ шкодують, що уряд не дотримався чинного нині Указу Президента про розпуск Верховної Ради і не виділив необхідних коштів для проведення нових виборів. Асамблея засудила той факт, що правовою системою України систематично зловживають інші гілки влади і що найвищі керівники не виконують рішення судів.

ПАРЄ наполягає на тому, що рішення Конституційного Суду України необхідно поважати, і якщо таке рішення щодо законності розпуску Верховної Ради буде ухвалене, його повинні виконати всі сторони.

Мороз: конфлікт локалізуємо, захищаючи Президента

Парламентська Асамблея Ради Європи підтвердила готовність допомогти Україні подолати нинішню кризу, однак нагадала, що від українських політичних лідерів залежить, як розв’язати проблеми. З цим солідарний гість асамблеї, голова Верховної Ради України Олександр Мороз:

“Я задоволений прийнятим рішенням, скажу, що ми будемо його дотримуватися. І хочу сказати, що ми конфлікт в Україні локалізуємо самі. В тому числі, захищаючи Президента від його помилок, які зроблені, оскільки це наш Президент. Крім того, в основу ми будемо брати Конституцію України, рішення Конституційного Суду. Користуючись нагодою, була тут інформація, запрошую вас на чемпіонат Європи з футболу в 12 році, коли буде все гаразд у нас і коли демократія утверджуватиметься і далі в Україні”,- сказав Мороз.

Матеріали до теми:

• Все крутиться довкола Конституційного суду; Мішель Платіні: «Польща і Україна заслужили цей чемпіонат» (європейська преса) • «…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко • Мандатом по парламенту • Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Опозиція діє • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка

• ПАРЄ: політичні лідери України здатні розв''язати конфлікт
XS
SM
MD
LG