Доступність посилання

ТОП новини

Встановлення конституційності – другий тиждень


Тетяна Ярмощук Київ, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як довго Конституційний Суд встановлюватиме конституційність Указу про розпуск парламенту? Як роботу Суду оцінюють сторони процесу? Чи може судове рішення поставити крапку у політичній кризі? Сьогодні ж Конституційний Суд знову продовжить роботу.

Якщо не буде умисного затягування судового процесу, на рішення Конституційного Суду можна очікувати вже цього тижня. Так вважають представники коаліції та уряду.

Регіонал Юрій Мірошниченко, який у КСУ представляє інтереси позивачів, не виключає, що Суд може ухвалити альтернативне рішення, яке не задовольнить жодну сторону: “Це буде найгірший варіант, оскільки відсутність чіткої відповіді, чи є Указ Президента неконституційним, поглибить політичну кризу. Кожна зі сторін буде доводити, що її позиція підтримана Судом”.

На думку нашоукраїнця Михайла Поживанова, допоки Конституційний Суд винесе рішення, сторони протистояння, найімовірніше, домовляться: “Мені здається, що цього тижня між Президентом, головою уряду і керівниками парламентських фракцій буде досягнуте певне політичне рішення, котре позбавить Конституційний Суд (необхідності) ухвалювати остаточно можливе рішення”.

Конституційний Суд може поставити крапку у нинішній системній кризі, лише якщо ухвалить рішення на користь дострокових виборів. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олександр Палій: “В такому випадку легітимність рішення буде перекладене на суспільство, і у виборі не буде сумніватися ніхто. Оскільки все-таки у сучасній Україні вибори – це достатньо легітимна річ, сфальсифікувати їх достатньо складно. Тому такий варіант і справді поставив би крапку в цій політичній кризі, яку ми маємо сьогодні”.

Раніше Президент заявляв про можливість відкликання Указу про розпуск парламенту, щоб Верховна Рада змогла ухвалити низку законодавчих актів, необхідних для нормальної роботи нового парламенту.
XS
SM
MD
LG