Доступність посилання

ТОП новини

“Закон суворий, але...” .За якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція?


Віола Бурда, Олександр Лащенко Завтра-післязавтра події, пов''язані із рішенням Президента розпустити парламент, можуть досягти своєї кульмінації, заявив спікер Верховної Ради Мороз. Саме у середу опозиціонери збираються на акцію у центрі столиці, а коаліція обіцяє вивести на вулиці Києва нових прихильників... І опоненти, і натхненники Указу про розпуск Верховної Ради посилаються на Конституцію. Чи є вона для політиків — справді Основним Законом? Або лише одним із інструментів у боротьбі за владу? І взагалі, яким законам українці віддають перевагу — писаним чи неписаним?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи може проста людина відстояти в Україні свої права, діючи винятково за законами?
Леонід, будівельник:
- Я вважаю, що можна. Свого часу мені вдалося — я судився з підприємцем, для якого виконував роботу. Мені вдалося відсудити свої права...При нинішній владі.s
Алла Миколаївна, пенсіонерка:
- Аякже! Обов''язково! Поки що на майданах відстоюють, а по закону — доживем, все буде нормально, і по закону можна буде, і суд буде нормальний, і будуть дотримуватися права людини...А зараз не завжди можна відстояти свої права, в моєму житті всяке бувало...
Олександр, будує церкву:
- Звичайно, ні! Закони не досконалі, в нас же ж все на грошах тримається, як кажуть: "Закон, як дишло: куди повернеш — туди і вийшло.
Катя, студентка:
- 50 на 50. Далеко не кожний може відстояти свої права за законом. Здебільшого, гроші мають велику вагу, втім, зараз все більше людей, яким вдається щось довести за законом…
Олексій, безробітній:
- Навряд чи...Не та в нас влада. Все від них залежить...


Віктор Ющенко:“Я підписав Указ про дострокове припинення повноважень парламенту п’ятого скликання. Я прийняв це рішення у відповідності до положень Конституції України... ”
У середу 11 квітня очікували и на початок слухань у Конституційному Суді, однак після того, як 5 суддів заявили про тиск на них, слухання перенесли на 6 днів – до 17 квітня.

ПРИМАРНА СВЯТИНЯ

Спікер Верховної Ради Олександр Мороз, депутати коаліції, Прем’єр Віктор Янукович постійно звинувачують Президента у нехтуванні Конституцією, а сам Віктор Ющенко від дня підписання свого Указу про розпуск парламенту стверджує, що це коаліція ігнорувала Основний Закон.
Віктор Янукович: “Ми з вами стали свідками фактично замаху на конституційний лад...Причиною розпуску парламенту стало продовження небезпечного експерименту маніпулювання Конституцією”


“Конституційний переворот”, — такими словами оцінює те, що відбувається, політолог Кость Бондаренко. На його думку, після рішення Президента Ющенка розпустити парламент, нинішня Конституція України вже фактично НЕ ДІЄ. При цьому, як історик, Кость Бондаренко порівнює Віктора Ющенка з лідерами Великої французької революції, а також більшовицького перевороту 1917-го року, які більше схилялися до думки, що має царювати не стільки “буква закону” скільки “дух закону”. Тепер, після Указу про розпуск парламенту, є два шляхи, вважає політолог: або повернутися до “старої”, незміненої Конституції зразка 1996 року, або ухвалювати абсолютно нову.

Зі свого боку, радник Президента з юридичних питань Микола Полудьонний вважає, що Віктор Ющенко не порушував Конституцію, підписуючи Указ про перевибори. Як зазначив Микола Полудьонний журналу "Профіль", “це право Президента, згідно зі статтею сто другою, якщо він вважає, що парламент несе загрозу тим цінностям, гарантом яких він є". Мовляв, цей крок був спрямований проти узурпації влади у державі. Загалом же, як констатує політолог, народний депутат Дмитро Видрін, для багатьох українських політиків Конституція залишається “набором папірців”.

“Потрібні роки, а то й століття, щоб Конституція спочатку стала традицією, потім нормою життя, а потім вже – головним законом. На жаль, зараз ми недалеко відійшли від Радянського Союзу, коли була демократична Конституція, але люди жили паралельно цьому закону. Конституція була у віртуальному світі, а люди – в реальному, де діяли зовсім інші правила гри.... ”

КОНСТИТУЦІЯ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ

Американська Конституція старша за українську більш, ніж на 2 століття. Цього року Основний закон США відзначає ювілей - 220 років. Сім статей, поділених на частини плюс 27 поправок, ухвалених у різні роки – от із чого складається Конституція Сполучених Штатів. Як стверджує кореспондент Радіо Свобода у цій країні Юрій Дулерайн, для американців це не просто красиві гасла, а дійсно Закон, рівний для всіх. Юрій Дулерайн нагадує найвідоміший приклад цього, коли президенту США Ричарду Діксону ледве вдалося уникнути імпічменту. Тоді люди президента проникли у готель “Вотергейтс” і встановили підслуховуючі пристрої у штаб-квартирі своїх політичних суперників – демократів (сам Ніксон був республіканцем). Конгрес США міг оголосити імпічмент згідно із Конституцією, яка передбачає такий крок за “провинності” президента. Ніксонові довелося самому піти у відставку. Інший американський приклад: Конгрес ухвалював навіть резолюцію, яка зобов”язувала карати тих, хто наважується на спалення американського прапора. Конгрес розцінював такий вчинок, як злочин проти держави. Однак Верховний Суд на основі Конституції постановив: головний закон країни обіцяє всім громадянам свободу слова. Такий вчинок як спалення прапора судді прирахували до виявів власної думки, за яку не можна карати.

НЕ В ЗАКОНІ СИЛА

Україна – держава рейдерів, вважає юрист Тетяна Монтян. І має на увазі не тільки спритних майстрів привласнення підприємств за допомогою начебто законних методів. Ідеться про те, що взагалі, коли у тій чи іншій суперечці , навіть маленькій, в однієї зі сторін є перевага (гроші, зв’язки, зрештою більша фізична сила), вона залюбки її використає, а не вирішуватиме конфлікт, суворо дотримуючись законів. Сподіватися на справедливе вирішення питання згідно з законом можна лише тоді, коли обидві сторони рівні: за суспільним становищем, достатком, фізичною силою. В разі ж, якщо суперники не рівні, закон не допоможе слабшому, переконана адвокат. Все так сумно – оскільки на всіх рівнях, починаючи від Президента і закінчуючи простими громадянами, немає в країні людей, які б відмовилися від використання своїх “силових” привілеїв.

Конституцію почали порушувати на другий же день після ухвалення в 1996 році, каже “батько” українського Основного закону Михайло Сирота. Документ був виписаний під інтереси людей, недарма Венеціанська Комісія визнала його таким, що відповідає всім європейським вимогам. Однак Конституція, якби її дотримуватися, робить політиків рівними з іншими членами суспільства. А з цим важко змиритися українським можновладцям, вважає Михайло Сирота:

“2004 року, коли внесли зміни до Конституції, відбулося розбалансування систем противаг-стримань між гілками влади, яке уже, хоч би і хотіли можновладці, не дає реальної можливості функціонувати законодавчій і виконавчій владі... І я ще 2005 року попереджав, що так державна система не зможе працювати, і зміни до Конституції призведуть в результаті до дострокових виборів. Саме зміни до Конституції, а не особисті якості Ющенка чи Януковича призвели до такого результату. А оскільки причина не усунена, то й новий переобраний парламент стикнеться з тією ж проблемою – неможливістю функціонування... ”

На думку досвідченого “законописця”, варіант пропонований політологом Костем Бондаренком – завернути Конституційні зміни назад, тобто зробити Конституцію за зразком 1996 року – вже неможливий. Треба приймати нові зміни, які усунуть ті помилки, котрих припустилися у написанні змін до Конституції 2004 року. А для того,щоб їх ухвалити, треба 300 голосів у парламенті... Зрештою, потрібен сам парламент, який зараз у “розпущеному” стані...

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG