Доступність посилання

ТОП новини

Все крутиться довкола Конституційного суду; Мішель Платіні: «Польща і Україна заслужили цей чемпіонат» (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 19 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Чимало європейських газет пишуть про напруженість довкола роботи Конституційного суду України, проблематичність його роботи та можливу суперечливість рішення. Більшість газет вважає неочікуваним, але справедливим рішення Виконкому УЄФА надати право проводити Євро-2012 із футболу Польщі та Україні.


Німецький часопис «Шпіґель» інформує про блокування приміщення Конституційного Суду у Києві представниками різних політичних сил. Це видання вказує на складну обстановку серед суддів Конституційного Суду, спроби відходу у відставку голови Суду Івана Домбровського, тиск на суддів із боку проросійської коаліційної більшості Віктора Януковича.

Польська «Ґазета Виборча» висловлює думку, що «Україні доведеться дочекатися рішення Конституційного Суду», але зауважує, що суддям тепер важко, бо в державі склалася ситуація двовладдя і тиск на суд відбувається з обох боків. Ця польська газета наводить слова польських політичних чільників, зокрема, прем’єра Ярослава Качиньського, переконаного, що «єдиний правильний вихід для України — парламентські вибори». «Ґазета Виборча» також вважає, що настав час для європейської дипломатії допомогти Україні знайти вихід із напруженої політичної ситуації.

Від політики до футболу

Переважна більшість газет Європи вважає рішення УЄФА надати право провести чемпіонат Європи з футболу у 2012 році Польщі та Україні «неочікуваним, але справедливим».

Так, британська «Індепендент» вважає, що основний конкурент Польщі та України Італія програла через великі корупційні скандали серед своїх тренерів, а також через прояви агресивності футбольних фанатів на італійських стадіонах.

Італійська «Ла Стампа» пише, що рішення УЄФА справедливе, «це вибір у дусі європейської єдності, і його необхідно поважати».

А впливова англійська «Таймз» зауважує, що «Італія розплачується за своє прогниле футбольне господарство». Газета також додає, що, окрім ейфорії в обох країнах — переможцях тендеру УЄФА, «Польща дуже хоче будувати мости між двома державами і використати цю ситуацію для допомоги Україні вступити до ЄС».

Чи судити комуністичного керівника?

Окрім українських тем, європейська преса жваво обговорює одне гаряче польське питання — можливий суд над польським генералом Ярузельським, який у 1981 році ввів військовий стан і заборонив «Солідарність».

В італійській «Кор’єре делла Сера» з цього приводу надрукували велике інтерв’ю колишнього Президента Польщі і лідера «Солідарності» Леха Валенси, який виступає проти суду над Ярузельським як «спроби помсти» і дуже хвалить генерала як розумну і виважену людину. Валенса також нагадує, що 50 відсотків поляків і сьогодні захоплюються генералом Ярузельським.

Матеріали до теми:

• ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • «…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко • Мандатом по парламенту • Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Опозиція діє • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка
XS
SM
MD
LG