Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією


Володимир Притула Сімферополь, 19 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією. У Сімферополі проросійські організації організували урочистості з цього приводу. Проте не обійшлося без взаємних докорів.

Шувайников та його соратники з Конгресу російських громад Криму відкривають меморіальну дошку Єкатерині Другій. Сімферополь, 19 квітня 2007 р.
На мітинг, скликаний Російською громадою Криму і присвячений черговій річниці підписання імператрицею Катериною Другою маніфесту про приєднання Кримського півострова до Російської імперії, зібралося близько півтисячі кримчан: “Це головне свято всього російського народу півострова, день слов’янської єдності. І за доброю традицією сьогодні у Сімферополі перед Верховною Радою Криму зібралися члени Російської громади, козаки, представники Партії регіонів, Російського блоку і національних товариств – щоб знову відчути свою причетність до єдиного великого російського народу! ”, - заявив депутат кримського парламенту від Блоку Віктора Януковича Андрій Козенко.

Теми великого російського народу та статусу Криму домінували на сьогоднішньому мітингу. Каже лідер Російської громади і Блоку Віктора Януковича, перший віце-спікер Верховної Ради Криму Сергій Цеков: “Ми переконані, що майбутнє Криму, як і його минуле, буде нерозривно пов’язане з Росією. Бо ми розуміємо, що Крим є невід’ємною частиною єдиного і великого російського світу, який простягається далеко за межі сучасної Росії!”

Учасники мітингу пройшли колоною до обеліску князю Долгорукову і місця, де раніше в Сімферополі стояв пам’ятник імператриці Катерині Другій. Там поклали квіти. Не оминули мітингувальники і політику. Вони ухвалили резолюцію, в якій засудили дії Президента Ющенка та опозиції і підтримали Віктора Януковича і парламентську коаліцію.

Катерину сьогодні згадували і на урочистостях, організованих іншою проросійською організацією – Конгресом російських громад Криму. Він встановив меморіальну дошку на одній із церков Сімферополя, де, за переказом, одного разу молилася цариця.

Водночас лідер Конгресу Сергій Шувайников закинув керівникам Російської громади і Російського блоку, які входять до владної коаліції, те, що вони досі не спромоглися оголосити 19 квітня республіканським святом: “Це велика біда тих організацій, які називають себе російськими, бо, приходячи до влади, вони забувають не тільки лозунги, але й те, що вони росіяни. Вони роблять політичну кар’єру на російських лозунгах, спекулюють на почуттях російських людей. Звичайно, шкода, тому я хочу, щоб російські люди розбиралися, де російські національні організації, а де ті, хто просто оголошує себе проросійськими...” /, - сказав лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

На мітингу Російської громади Криму на честь 224 річниці захоплення Російською імперією Криму:
XS
SM
MD
LG