Доступність посилання

ТОП новини

Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європейська комісія не отримувала запитів від України про допомогу в розв''язанні політичної кризи. Про це Радіо Свобода повідомило джерело в Єврокомісії. Водночас голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріан Северин та доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен сказали Радіо Свобода, що не виключають свого приїзду або приїзду своїх колег до України, щоб допомогти врегулювати політичні проблеми.

Адріан Северін
Ганне Северінсен
Єврокомісія не отримувала прохання від України сприяти у вирішенні політичних суперечностей. Якщо такий запит надійде, то подальші дії залежатимуть від дискусії з головуючою в Євросоюзі Німеччиною та країнами-членами. Така неофіційна інформація стала відомою Радіо Свобода із джерел у Єврокомісії.

Тим часом голова Делегації Європарламенту у зв''язках із Україною Адріан Северин вважає, що підтримка ззовні може бути корисною для України: “Я думаю, що враховуючи складну ситуацію в країні і той факт, що в Україні демократія тільки з''являється, є молодою і крихкою, деяка міжнародна підтримка може знадобитися. Звичайно, ніхто не може чи не повинен нав''язувати таку підтримку”.

Допомога із-за кордону допоможе Україні уникнути двох спокус

За словами Адріана Северина, допомога із-за кордону допоможе Україні уникнути двох спокус – вирішувати проблему на вулиці, а не в інституціях, та використовувати військові і силові структури. Адріян Северин не виключає, що приїде до України або сформує місію Європарламенту для поїздки до Києва. Але для цього, каже європарламентар, потрібно, щоб усі залучені політичні сили в Україні були готові до підтримки євродепутатів та щоб представники Європарламенту мали чіткий мандат, що вони мають робити в Україні. За його словами, він отримує інформацію про розвиток подій в Україні, а для їхньої оцінки Северин попросив свого попередника Марека Сівця відбути до України на один день.

Адріан Северин зауважив, що у будь-якому випадку слід спокійно дочекатися рішення Конституційного Суду України про те, чи законним був Указ Президента щодо розпуску Верховної Ради. Європарламентар закликав усі сторони виконати майбутнє рішення Конституційного Суду.

Допомагати повинні особи, обізнані з українською ситуацією

Україні слід самій вирішувати політичну проблему, але якщо потрібна допомога ззовні, то її мають надавати люди, обізнані з українською ситуацією. Так вважає Доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи Ганне Северинсен. Вона зауважила, що в грудні 2004 року поради із-за кордону виявилися не такими добрими, внаслідок чого Україна має, за словами Северинсен, проблематичну Конституцію: “Найкраще було б, якби країна сама врегулювала ситуацію. Але я також думаю, що ми маємо добру можливість допомогти під час сесії Парламентської Асамблеї наступного тижня. Нам слід використати цю нагоду, щоб з''єднати обидві сторони”.

Наступного тижня на сесії ПАРЄ у Страсбурзі відбудуться позачергові дебати щодо України, куди мають приїхати представники основних українських політичних сил. Тож доповідачка з питань України сподівається, що між ними відбудеться дискусія і вони зможуть краще почути одне одного.

Ганне Северинсен не виключає, що Парламентська Асамблея Ради Європи може відправити своїх представників до України, щоб допомогти на місці вирішувати проблему. Северинсен сказала, що попри зайнятість, вона теж може приїхати, але поки що спостерігає за розвитком ситуації.

Матеріали до теми:

• Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник
XS
SM
MD
LG