Доступність посилання

ТОП новини

Масове вбивство в університеті Вірджинії здійснив студент


Сергій Куделя Слухати: Вашингтон 17 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американські правоохоронці оприлюднили ім’я вбивці 32-х студентів та викладачів у Політехнічному Університеті Вірджинії. Ним виявився 23-річний студент цього ж учбового закладу Чо Син Хий, який у дитячому віці імігрував до Сполучених Штатів із Південної Кореї. Найкривавіше вбивство студентів в історії США Чо Син Хий здійснив двома багатозарядними пістолетами, один з яких він придбав лише кілька тижнів тому. На думку деяких оглядачів, адміністрація університету і правоохоронці могли запобігти такій масовій загибелі людей.

Чо Син Хий (CNN Television grab)
“Він увірвався до класу та першим пострілом у голову вбив нашого викладача. Потім він почав мовчки стріляти по студентах – зосереджено та методично”, – так пригадує обставини нападу один зі студентів Політехнічного Університету Вірджинії, якому вдалося вижити. Найбільш вразило його у ці хвилини обличчя вбивці, яке не виявляло жодних емоцій.

Як повідомив голова поліцейського відділу університету Венделл Флінчам, вбивця вже декілька років навчався у цьому ж університеті: “Чо був студентом четвертого курсу Політехнічного Університету і спеціалізувався на англійській мові та літературі. Він проживав у одному з гуртожитків університету – Гарпер Голі”.

Своє перше вбивство Чо Син Хий здійснив у кімнаті сусіднього гуртожитку, де, за деякими даними, проживала його дівчина. О сьомій годині ранку понеділка він вбив її та ще одного присутнього там чоловіка. Після першого вбивства Чо повернувся до свого гуртожитку, де він додатково озброївся, вдягнув куленепробивний жакет і пішов до одного з учбових корпусів.

Адміністрація і правоохоронці не вжили запобіжних заходів

Як відзначають зараз оглядачі, в адміністрації університету та правоохоронців було майже дві години аби попередити учнів та викладачів про небезпеку і можливо відмінити навчання. Однак, як зараз стає відомо, присутні на місці злочину правоохоронці вирішили, що вбивця вже залишив університетське містечко і намагається втікати зі штату. Тому, вони зробили висновок, що прямої небезпеки студентам та викладачам не існує. Ця помилка, на думку багатьох спостерігачів, призвела до десятків нових жертв.

Один зі студентів університету зазначив: “Це було шокуючим. Я не можу повірити, що низка найжахливіших вбивств в американській історії сталася саме тут. Я ніколи не міг би цього уявити”.

У чому причини періодичних вбивств в учбових закладах США?

Жахливе і невмотивоване вбивство у Блесксбурзі стало черговим випадком загибелі американських учнів від рук своїх однокласників. Як відзначають експерти, такий тип злочинів не притаманний жодній іншій розвиненій державі Заходу, окрім Сполучених Штатів. Дехто пов’язує це із культурою насилля, яка шириться серед американської молоді через голівудські бойовики, гангстерський реп та жорстокі комп’ютерні ігри. Усе це перетворює насилля у прийнятний суспільством спосіб розв’язання конфліктів чи вияву неволення життям.

Однак, значна кількість експертів пояснюють хвилю вбивств в учбових закладах США законами, які дозволяють вільно придбати вогнепальну зброю у переважній більшості американських штатів. Один з пістолетів та 50 куль до нього Чо придбав за декілька тижнів до злочину у звичайному магазині зброї. Нинішнє масове вбивство в університеті штату Вірджинія повертає американців до дискусії про причини цього явища, яке поки досі не отримало остаточного пояснення.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG