Доступність посилання

ТОП новини

Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції


Володимир Притула Сімферополь, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні низка журналістських організацій закликала Прокуратуру автономії порушити кримінальні справи за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів за статею 171 Кримінального кодексу України.

Комітет з моніторингу свободи преси в Криму, Кримська Асоціація вільних журналістів та Сімферопольський інформаційний прес-центр закликали прокурора Криму Володимира Гальцова і представника Президента України в Криму Віктора Шемчука взяти під свій особистий контроль розслідування фактів останніх нападів на кримських журналістів.

Зокрема, 30 березня під час підготовки репортажів про відправку із залізничного вокзалу Сімферополя до Києва поїзду з прихильниками Партії регіонів і партії “Російський блок” нападу зловмисників зазнали журналісти Чорноморської ТРК Олена Механік та Олександр Хоменко.

Побили за зйомку спецпотягів до Києва

Олена Механік каже, що проводила журналістське розслідування щодо заяви міністра транспорту України, який стверджував, що Міністерство не відправляло спецпотягів. Але один із таких журналісти побачили на сімферопольському вокзалі.

Олена Механік: “Ми хотіли дізнатися, чому цей поїзд без назви, без розпізнавальних знаків, чому він іде поза розкладом? Нашу увагу привернули люди, які вантажили коробки до вагонів. Коли ми намагалися підійти до поїзда, нас зустрів голомозий кремезний чоловік, досить агресивний. Він одразу нас став виганяти, не обмежуючи себе у висловлюваннях”.

За словами Олени Механік, прихильники коаліції штурхали їх, лаяли, намагалися розбити телевізійне обладнання. З подібною агресією тоді і там же зіштовхнулися також тележурналісти Нового каналу. На них же і журналістів знімальної групи ТРК “Неаполь” напали прихильники коаліції і наступного дня, коли на центральному майдані Сімферополя проходив невеликий мітинг прихильників Партії регіонів та “Російського блоку”.

Тиск і залякування медійників у Криму стає тенденцією

Директор Сімферопольського інформаційного прес-центру Валентина Самар каже, що у Криму намітилася небезпечна тенденція під час загострення політичної ситуації в регіоні – залякувати журналістів і тиснути на них.

Валентина Самар: “Зараз важлива корпоративна солідарність журналістів. Незнання своїх прав і необ’єктивне висвітлення подій ускладнює їхню роботу”.

Поки журналістські організації закликають колег до професійної солідарності, представники Партії регіонів і “Російського блоку” не коментують інциденти із їхніми прихильниками та журналістами. Водночас, джерела у кримському парламенті повідомили, що у вівторок кримські депутати-“регіонали” збираються таки виступити із різкою заявою, в якій звинуватять журналістів у провокаціях.

Матеріали до теми:

• Свобода слова в Криму після зміни торік влади автономії • «Репортери без кордонів»: Становище зі свободою слова в Україні погіршилося порівняно з 2005 роком. • Ситуація в українських ЗМІ: чи ведуть політичні зміни до згортання свободи слова? • У Криму журналісти покинули сесію кримського парламенту на знак протесту проти запроваджених умов акредитації до Верховної Ради автономії.
XS
SM
MD
LG