Доступність посилання

ТОП новини

Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців?


Олександр Лащенко, Віола Бурда Політична криза стрімко переростає в економічну, але уряд робить усе можливе, щоб прості українці не відчули на собі її наслідків. Такою є версія коаліції та уряду щодо нинішньої економічної ситуації. Інвесторам Прем’єр обіцяє захист і сприяння, а розпорядникам бюджетних коштів наказує вдатися до жорсткої економії. Чи вдарили суперечки політиків по гаманцях простих українців? Це з’ясовують “Звуки життя”. “Кризова економіка”.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи позначилася на Вашому гаманці політична криза?
Віталій, виконроб:
- З нинішніми доходами взагалі не реально прожити.
Софія Григорівна, пенсіонерка:
- Пенсія нормальна, все поки що нормально, а на мітинги ми не ходимо.
Іван Пилипович, пенсіонер:
- Наслідки будуть трохи пізніше, особливо, коли наближатимуться перевибори, якщо їх проведуть.
Віра Дмитрівна, держслужбовець:
- Звичайно, позначилася! Особливо на державних підприємствах. Хоча погіршення життя відбувається вже давно.
Степан, не працює:
- Я поки на відчув змін, але в майбутньому варто чекати зростання цін — це можна прогнозувати на 100%.


До або після указу – коли могли виникнути негаразди в українській економіці?

Понад мільярд гривень втрат — настільки спустошила державну скарбницю політична криза. Про це, за словами депутата-регіонала Ярослава Сухого, повідомила Рахункова палата. Українська економіка втрачатиме й надалі через ризик зростання цін і, відповідно, інфляції, попереджає Ярослав Сухий.

Ярослав Сухий: “Інвестори завмерли, інвестори не бажають мати справу”
Парламентарій стверджує, що інвестори побоюються вкладати гроші, чекаючи стабільності. Наразі ж курс акцій українських підприємств на міжнародному ринку впав у 12 разів. Ярослав Сухий:

“Інвестори завмерли, інвестори не бажають мати з нами справу. Я вам скажу відверто: багато контрактів на підприємствах військово-промислового комплексу заморожені, не підписуються. А підприємства тим часом закупили сировину, закупили обладнання, замовили робочу силу, люди не отримують зарплати”.

Економічна криза почалася в Україні раніше політичної, переконує економіст, народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін, підкріплюючи свої слова даними Держкомстату за перші три місяці року. Тобто, йдеться про той період, коли Ющенко ще не вирішив розігнати Верховну Раду.

Як зауважує Сергій Терьохін, Держкомстат дослідив: на тлі нібито зростання економіки інфляція за квартал сягнула 10%. Це майже на 3% більше, ніж розраховував уряд. До того ж, статистика твердить: реальні зарплати українців зменшилися на 13%, знову ж таки на фоні росту економіки, яким хвалилася правляча коаліція. Сергій Терьохін:

Сергій Терьохін: “Економічна криза почалася в Україні раніше політичної”
“Такі тенденції виникли раніше – до того, як Президент вирішив розпускати парламент. Але влада може пояснювати проблеми тим, що вони є наслідком Указу Ющенка. За квартал доходи громадян збільшилися трохи менше, ніж на 13%, а от витрати зросли приблизно на 24%. Тобто, середня родина України має 11% дефіциту сімейного бюджету”.

Бізнесмени не мітингують, а працюють

Якщо депутати Сухий і Терьохін, сперечаючись, коли почалися економічні негаразди, не сумніваються в наявності проблем, експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин заспокоює: підстав хвилюватися за економіку України поки що немає. Експерт констатує, що бізнесмени, на відміну від 2004-го року, не мітингують на вулицях, а значить, працюють. Якщо політична криза не увійде у силове русло, економіка може її не помітити, вважає Василь Юрчишин. При цьому він згадує торішні події, коли з політичними скандалами формувалася коаліція, а економіка тим часом розвивалася, інвестори не лякалися. Василь Юрчишин:

“Стосовно ж інфляції, стабільності національної грошової одиниці, політика Центробанку залишається міцною, поміркованою, валютні резерви – 23 мільярди доларів – це більш, ніж достатньо для утримання стабільності”.

Нерухомість не рухається

У людей, які пережили кілька фінансових криз (у радянські та пострадянські часи), під час політичних колотнеч 90-х часто спрацьовував рефлекс — тримати свої гроші ближче до себе. Чи беруть зараз українці кредити і чи не забирають назад свої вклади, поцікавилися ми у співробітників кількох київських банків:

“- Ситуація не змінилася, відповідає сезону. Ніякі політичні конфлікти на неї не вплинули.

- Кредити беруть все більше і більше.

- Становище не дуже відрізняється від того, що було раніше. Ринок нерухомості стоїть, і його добити практично нереально, бо він уже мертвий.


Ринок нерухомості справді нині завмер, підтверджує експерт Ерік Найман. Впали і попит, і пропозиція, однак це не економічна проблема, переконаний він:

“На сьогодні це лише психологічний вплив. Взагалі те, що відбувається у політиці, до якихось економічних наслідків не призводить. Найвірогідніше, варто очікувати досить тривалого періоду стабілізації цін на поточних рівнях – так, як це відбувається, наприклад, у Москві. Там уже понад три місяці ціни на дорогі квартири стабільні, а на дешеві навіть трохи знизились”.

Економці легше дихається, коли політики зайняті не нею, а чварами між собою

Олександр Сугоняко: “Наша економіка, на щастя, навчилася жити в умовах перманентної політичної кризи”
Підстав для економічної кризи немає, зазначає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Економіка живе своїм життям і їй легше дихається, коли політики зайняті не нею, а чварами між собою, впевнений Олександр Сугоняко:

“Наша економіка, на щастя, навчилася жити, розвиватися, виживати в умовах перманентної кризи політичної влади або перманентного адміністративного тиску. Ми, українці, за своїм суспільним, інтелектуальним розвитком дуже часто вищі за тих політиків, котрі нами керують. І це показали під час кризи 2004-го року, коли не побігли до банків, не стали вихоплювати там кошти, а в найкращих традиціях Європи спокійно витримали. Сьогодні ж ситуація набагато краща, ніж тоді. І це підтверджують економічні показники. На 10-те квітня приріст вкладів – понад 10 мільярдів. І такий приріст розвинувся, порівняно з минулим роком, більше, ніж у півтора раза”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Віктор Янукович: Позачергові вибори Верховної Ради можливі • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG