Доступність посилання

ТОП новини

Чи оновлюватимуться партійні списки?


Тетяна Ярмощук Київ, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наскільки знайомими будуть обличчя у партійних списках, якщо дострокові вибори таки відбудуться? За якими принципами формуватимуться списки? Що про це думають політики та експерти?

Виборчий список “Нашої України” на дострокових виборах має радикально оновитися. Так вважає Президент Віктор Ющенко, який є почесним головою нашоукраїнців: “Переконаний, що найближчі дні — це буде жарка пора. Кожній політичній силі, ухвалюючи рішення при формуванню списків,треба прийняти нові принципи. Я переконаний, що список партії “Наша Україна” має бути радикально оновлений. Там мають бути фігури, які "на ура" мають сприйматися суспільством. Це люди, яких суспільство розуміє”.

Нові обличчя обіцяє і Блок Юлії Тимошенко. Анатолій Семинога: “Перед нашим з’їздом “Батьківщини” ми рекомендували в списки нових людей. Була розподілена квота по 10 осіб від кожної обласної партійної організації. Кожна партійна організація пропонувала туди своїх людей, людей, які проявили себе в партійній, в адміністративній роботі, людей, які пропрацювали і проявили себе в депутатському корпусі місцевих рад”.

Коаліціянти ж заявляють, що не займаються формуванням виборчих списків, а чекають на рішення Конституційного Суду.

Втім, деякі експерти прогнозують, що навряд чи дострокові парламентські вибори зможуть змінити політичну еліту. Андрій Єрмолаєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Ідея мегаблоків, яка так активно продукується серед опозиційних сил, в першу чергу пов’язана саме з дефіцитом нових облич. Якщо уявити собі, що опозиційні партії підуть окремо, то дуже цікаво буде дивитися на ці списки після 15-ї позиції. Якщо говорити про партії та блоки, які беруть участь у коаліції, то,найімовірніше, там буде менше проблем. Оскільки є дуже велика гарантія, що там будуть іти майже ті ж самі учасники, які є сьогодні і у комуністів, і у соціалістів, не буде серйозних зрушень і у партії регіонів”.

Указ про розпуск Верховної Ради Віктор Ющенко підписав 2 квітня. Однак коаліція та уряд відмовилися визнавати президентський указ і звернулися до Конституційного Суду, щоб він дав оцінку цього документу. Розгляд цієї справи запланований на наступний тиждень.
XS
SM
MD
LG