Доступність посилання

ТОП новини

Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Згідно з домовленостями Президента, Прем’єра та спікера, Верховна Рада має за два дні ухвалити низку законів, що відкриють шлях до позачергових виборів 30 вересня. Проте узгодження у Верховній Раді іде повільно та з чималими труднощами.

Отже, шановні гості, хто чи що є найбільшими перепонами на шляху до дострокових виборів?

Вадим Карасьов: Якщо хто, то це Симоненко, комуністи і Мороз, соціалісти.

Якщо говорити про що, то це багато неясностей, які є в компромісній угоді Прем’єра, Президента і спікера.

По-перше, це проблема імперативного мандату.

По-друге, це все-таки невизначеність, а що буде ВР робити після того, як складуть депутатські мандати 151 опозиціонер, а Президент має видати указ тільки за 60 днів до дати виборів, тобто тільки аж у кінці липня.

По-третє, це вимоги комуністів, щоб вибори були визнані дійсними, коли буде явка 50% плюс один голос.

І досить серйозне, складне питання – це проблема реєстру виборів.

Володимир Лупацій: По-перше, я думаю, що все-таки будь-які домовленості, які є домовленостями окремих персон, навіть якщо це високопосадовці, то вони завжди є під загрозою, тому що тут впливає виключно суб’єктивний фактор. Суб’єктивний же фактор у сучасній Україні, де все розбалансоване, він слабо контролюється.

По-друге, з моєї точки зору, виборам заважає те, як взагалі йде обговорення питання при вибори, тому що для того, щоб нормально говорити про вибори, політичні сили повинні говорити про більш широкий порядок денний і про ті цілі та перспективи України, які будуть реалізовуватися після виборів.

Якщо цього немає в порядку денному, то дуже важко домовитися, бо тоді все збивається на поточну кон’юнктуру і на якісь суб’єктивні фактори.

- Пане Лупацій, на Вашу думку, у наступних скликаннях ВР це може стати такою міною уповільненої дії? Адже, виходить, як тільки фракція має третину, то вона може заблокувати повністю роботу всіх наступних ВР.

Володимир Лупацій: Сама кількісна норма не є проблемою, так би мовити. Інша справа, за яких політичних умов це спрацьовує...

- От хтось не потрапив в коаліцію, але має третину... І все: ВР не працює. Може таке бути в наступних скликаннях?

Володимир Лупацій: То не факт, що той, хто не потрапив у коаліцію, він буде вдаватися до таких жорстких дій.

Тобто, до таких дій люди вдаються, коли ставиться взагалі під сумнів їхнє політичне майбутнє, коли вони втрачають можливість позиціонуватися.

Вадим Карасьов: Дійсно, це можна розглядати, як міну, але її можна легко розмінувати.

По-перше, це внесенням змін. По-друге, якщо навіть і не змінювати Конституцію, то це тільки позитивно (всі критикують цю норму) в тому, що потрібно враховувати думку опозиції, меншості 150-ти, і ця меншість буде діяти на більшість, щоб вона врахувала її думку. І це позитив.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса) • ВАГА ПОЛІТИЧНИХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ. Що переважить — компромісні рішення чи закони? • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Євродепутати розпочинають візит до України • Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG