Доступність посилання

ТОП новини

Вірменська опозиція закликає всіх у випадку фальсифікації парламентських виборів у суботу – вийти в неділю на площу Свободи в Єревані


Василь Зілгалов Прага, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора офіційно завершилася агітація перед парламентськими виборами у Вірменії. Самі вибори відбудуться 12 травня, в суботу. Опозиція попереджає про можливість фальсифікації народного волевиявлення і закликає до акцій протесту на неділю 13 травня.

У парламентських виборах у Вірменії в суботу братимуть участь 22 політичних партії і один виборчий блок. І якщо прохідний бар’єр для партії в цій країні складає 5 відсотків, то для блоків – уже 7. За оцінками спостерігачів і опитуваннями громадської думки, лише сім партій мають шанси набрати найбільше голосів до парламенту, який нараховує 131 місце. З них чотири є пропрезидентськими і проросійськими.

Як очікують спостерігачі, Республіканська партія, очолювана чинним прем’єром і соратником нинішнього президента Роберта Кочаряна – Сержем Саркісяном, легко переможе на цих виборах опозицію. Експерти вважають Саркісяна головним претендентом на перемогу на наступних через рік президентських виборах у Вірменії.

Головним союзником і суперником республіканців є партія «Процвітаюча Вірменія» на чолі з бізнесменом Ґаґіком Царукяном. До пропрезидентського крила належить також партія «Дашнакцютун» (Революційна федерація Вірменії ).

Ситуація в країні напередодні виборів напружена

З опозиційних партій найбільш вірогідним конкурентом правлячих сил вважають партію «Країна законів» з Артуром Багдасар’яном на чолі. У середу представники опозиційних партій «Республіка», «Нові часи» і опозиційний блок «Імпічмент», який вимагає імпічменту президента Кочаряна, організували багатотисячний мітинг у центрі Єревана.

Опозиція закликала до зібрання у неділю, 13 травня, і також вимагала звільнення заарештованого напередодні лідера опозиції, колишнього міністра закордонних справ Александра Арзуманяна. Ситуація в країні напередодні виборів напружена. В штабах правлячих партій уже лунали вибухи. Вірменія відмовила у в’їзді в країну восьми турецьким спостерігачам від ОБСЄ. Всього від цієї організації очікується близько 400 спостерігачів за вірменськими виборами у суботу.

Попередні підсумки виборів до вірменського парламенту будуть оголошені, як очікують, у неділю, 13 травня. Остаточні результати мають бути оприлюднені 19 травня.
XS
SM
MD
LG