Доступність посилання

ТОП новини

Суд повернув внутрішні війська в підлеглість МВС


Бійці загону спецназу Південного територіального командування Внутрішніх Військ МВС України під час тренувань в Одесі, 13 лютого 2007 р.
Начальник Департаменту МВС зі зв''язків із громадськістю Костянтин Стогній заявляє, що є судове рішення, яке скасовує указ президента про вивід Внутрішніх військ з підпорядкування міністерства внутрішніх справ. Про це він сказав в ефірі телепередачі "Свобода слова" на каналі ICTV у п''ятницю ввечері. Більше подробиць Стогній не повідомив. Секретаріат президента найближчим часом оскаржить рішення Солом''янського суду, який поновив на посаді генпрокурора Святослава Піскуна. Про це в ефірі заявив заступник голови Секретаріату Віктор Бондар.

Вчора Віктор Ющенко вивів внутрішні війська з підпорядкування Міністра внутрішніх справ.

Глава держави пояснив цей крок необхідністю запобігти можливому використання внутрішніх військ в інтересах певних політичних сил, що створює загрозу національній безпеці України: “З метою забезпечення запобігання і нейтралізації реальних та потенційних загроз національним інтересам, недопущення використання внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України в інтересах певних політичних сил, що створює загрозу національній безпеці України, приведення системи керівництва внутрішніми військами як військовим формуванням у відповідність із Конституцією України, на виконання частини другої статті 102, пунктів 1 і 17 частини першої, частини третьої статті 106, пункту 1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України”.


Президент доручив командуючому Внутрішніми військами Олександру Кіхтенку невідкладно довести цей указ до відома командування й особового складу Внутрішніх військ, а відповідальність за виконання цього указу покласти на командуючого Внутрішніми військами.

Проконтролювати виконання цього Указу повинна Рада національної безпеки й оборони.

Напердодні Служба безпеки України заявила про залучення Внутрішніх військ Міністерством внутрішніх справ до силових дій 24 травня в Генеральній прокуратурі.

25 травня під час виступу у Верховній Раді міністр внутрішніх справ Василь Цушко спростував цю заяву.

У розпорядженні опублікованому у п’ятницю Президент Віктор Ющенко доручив Внутрішнім військам забезпечити охорону громадського порядку біля будинків Генеральної прокуратури, Конституційного Суду та на територіях поблизу цих установ.

Такі заходи Президент ухвалив у зв''язку зі спробами захоплення установ державних органів, які створюють загрозу конституційному ладу, а також у зв''язку зі зверненням Управління державної охорони.

Тоді як Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що указ Президента про перепідпорядкувння Внутрішніх військ є – втручанням у дії виконавчої влади та порушенням Конституції. А уряд на своєму позачерговому засіданні у п’ятницю ухвалив постанову про питання контролю і забезпечення діяльності органів та підрозділів Міністерства внутрішніх справ України.

Зокрема, уряд доручив міністру Василеві Цушку виключити випадки передислокації органів та підрозділів із порушенням вимог закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України».

Напередодні речник МВС Костянтин Стогній повідомив Радіо Свобода, що внутрішні війська залишаться в підпорядкуванні голови МВС: “Внутрішні війська МВС України входять до системи Міністерства внутрішніх справ України. І призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів. Внутрішні війська підпорядковуються міністру внутрішніх справ України. Ми виконуємо закон в частині, яку я зачитав”.

Тоді як заступник голови Секретарiату глави держави Вiктор Бондар заявив, що керiвництво внутрiшнiх вiйськ пiдтвердило свою готовнiсть виконати будь-який наказ Президента.

У п’ятницю Президент провів переговори з головами облдержадміністрацій, яких включив до складу РНБО, та силовиками.

Керівник Київщини Віра Ульянченко зазначила, що Президент залишається прихильником полiтичного дiалогу: “Президент наголосив сьогодні на нараді на тому, що він був і залишається прихильником, перш за все, переговорів і діалогу з політичними силами. Сьогодні продовжуються переговори і продовжується цей діалог. Хоча оптимізму щодо рішень, які зможуть забезпечити розв’язання цього конфлікту, нині майже немає”.

Матеріали до теми:

• Генпрокуратура порушила кримiнальну справу проти міністра внутрішніх справ Василя Цушка • Міністр оборони Анатолій Гриценко не підтримав постанови уряду про контроль і забезпечення діяльності органів МВС • У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті • Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Гра м’язами: що відбувається у силових структурах і довкола них? (Прямий ефір) • Віктор Ющенко вважає, що коаліція штучно затягує перебіг переговорів • Прем’єр Віктор Янукович заявляє, що його уряд не допустить громадянської війни • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики
XS
SM
MD
LG