Доступність посилання

ТОП новини

«Чорні археологи» знають ціну воєнним раритетам УПА


Галина Терещук Львів, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дослідження подій Другової світової війни в Україні треба залишити історикам, ними не мають спекулювати політики. Такої думки дотримується і Президент держави, і більшість науковців та простих громадян.

Допоки тривають дискусії щодо оцінок подій Другої світової війни, так звані «чорні археологи», чи як ще кажуть на них «копачі», не лише з України, але й Росії та Польщі, уже встановили ціну на воєнні раритети і активно руйнують місця поховань воїнів. Тим самим не залишаючи можливості для встановлення історичних фактів, а також імен загиблих.

Взимку вчимось, навесні вже копаємо

Взимку ці люди в Україні, Росії та Польщі активно сидять по бібліотеках та архівах і вивчають місця, де могли відбувались бої в роки Першої та Другової світової воєн.

А навесні з металошукачами і лопатами вони вже нишпорять галицькими селами та Карпатами. Спершу проводять розвідувальну роботу: спілкуються з місцевими літніми мешканцями, вдаючи з себе археологів, лишень не вказують, що вони незаконні, «чорні копачі». Селяни охоче розповідають, де саме проходили бої.

«Чорних археологів» цікавлять захоронення вояків австрійської, німецької та армії УПА. Адже можна знайти, чи то монети, чи гільзу, чи відзнаки. Для прикладу, німецький чи австрійський ґудзик можна продати і за 50-100 доларів.

Найменш ціняться відзнаки радянських солдат

Поховання радянських воїнів не цікавить. Нічого цінного там копачі не виявляють. Адже, «Яка могла бути капсула з прізвищем, коли тебе миттєво підкосило — і все. Ніхто не знає, хто ти, бо солдати пішли вперед»,-— розповів полковник відставці Ковальчук .

«Чорні археологи» у пошуках цінних речей руйнують усі культурні шари лопатою. Людські кістки закидають землею або ж залишають хаотично. Відтак встановити імена загиблих нереально, зазначив голова товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» історик Ярослав Онищук: «По суті, безцінні історичні речі потрапляють у руки «чорних археологів», які їх перепродають на внутрішніх ринках, і, що гірше, вивозяться ці раритети за кордон. Ми маємо 10 років інтенсивної праці «чорних археологів» на Львівщині, на місцях боїв».

Відомий «Бродівський котел» уже повністю зачищений «чорними археологами». Нині російські копачі почали працювати у Карпатах, де є місця повстанських боїв. Скажімо, з 11 могил російських та австрійських солдат часів Першої світової війни залишились цілими лише дві.

Нещодавно на Золочівщині, в селі Хмелевій, де воювала дивізія «Галичина», знайшли розкидані 15 людських останків. Товариство «Пам’ять» захоронило останки невідомих радянських солдат, вдалося встановити прізвище лише одного з них.

В Україні ухвалені закони, які передбачають кримінальну відповідальність за руйнування місць поховань жертв воєн, але жодної кримінальної справи проти «чорних археологів» в області не було порушено. А при Львівській обласній адміністрації діє міжвідомча комісія у справах вшанування жертв воєн та політичних репресій, яка збирається раз на кілька місяців.

Матеріали до теми:

• День Перемоги: чиє це свято і що воно означає для України? • Пам’ятні знаки волинським чехам та переселеним холмщакам • Кінець Другої світової війни – початок дороги до ГУЛАГу • Що стоїть на заваді примиренню вояків радянської армії та УПА? • Чому День перемоги коаліції союзників над нацистською Німеччиною одні святкують 8 травня, а інші – 9 травня? • Музей тюрем окупаційних режимів різних часів на Рівненщині: «Найбільше потерпіли при радянській владі» • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії? • 62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG