Доступність посилання

ТОП новини

Карикатуристи виступають за свободу слова і мир


Наталія Вікуліна Брюссель, 03 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – “Роблячи карикатури заради миру” – таку ініціативу проводять у Брюсселі відомі у світі карикатуристи. Серед іншого вони взяли участь у публічних слуханнях у Європарламенті з нагоди Всесвітнього дня свободи преси.


Карикатуристи виступають за свободу слова і вказують, що в деяких країнах, включно з Україною, не завжди можна опублікувати гостру карикатуру на владу.

Карикатура віддзеркалює справжнє життя, вона є справжнім барометром свободи слова, вважає відомий карикатурист Плантю, що працює у французькій газеті “Ле Монд”.

Плантю зауважує, що бувають карикатури, які декого дратують і нервують, але вони віддзеркалюють реальне політичне життя. Його бельгійський колега П’єр Кроль каже, що карикатуристи вдаються у своїй професії до небезпечних прийомів: “Тому що ми використовуємо дискредитацію, перебільшення і всі інші інструменти”.

Свобода висловлювань для карикатуристів стала ще більш актуальною темою після подій початку 2006 року, коли в газетах Данії були опубліковані карикатури на пророка Мухаммеда. Його карикатурне зображення спричинило величезне обурення в мусульманських колах, а у світі побільшало дискусій щодо того, наскільки важливою є свобода слова також і для карикатуристів.

Карикатури заради миру

Після скандалу навколо данських карикатур у жовтні минулого року тодішній генеральний секретар ООН Кофі Аннан і карикатурист Плантю започаткувала ініціативу “Роблячи карикатури заради миру”. Ідея цієї ініціативи полягає в тому, що карикатури можуть як спричинити нетерпимість, так і примусити громадськість позбутися нетерпимості. Організатори акції “Роблячи карикатури заради миру” впевнені, що карикатуристи можуть допомогти нам думати ясніше про причини конфлікту і про те, як ми на нього реагуємо.

У мусульманському світі карикатуристи зазнають труднощів у своїй професії. Карикатурист з Алжиру Алі Ділем розповів: Конституція його країни обумовлює, що іслам не можна критикувати. Заборона малювати карикатури на мусульманські теми стала ще суворішою після подій у Данії, каже Ділем. А його французький колега Плантю сказав Радіо Свобода, що проблеми зі свободою слова мають і карикатуристи в Україні. За словами Плантю, на це йому скаржаться українські карикатуристи:

“І при владі три роки тому, і нині неможливо сміятися зі влади, розказав мені карикатурист. Чи регулярно ви бачите карикатури на владу України? Чи ви бачите вашого президента, змальованого в агресивній манері в одній з українських газет?”- запитує карикатурист газети “Ле Монд”.

Матеріали до теми:

• Свобода преси та її вороги в Україні • Чому звільнили редактора газети “Вечірній Луганськ”? • Журналіст без зарплати – чесний? • На Львівщині панує контрольована свобода слова • У Криму журналістам стало важче працювати • Карикатура в Україні

• Звіт Дому Свободи залишає Україну в категорії «частково вільних» держав • Свобода слова в Криму після зміни торік влади автономії • Комітет захисту журналістів: минулого року в Україні знову тиснули на пресу, переважно на місцевому рівні. • «Репортери без кордонів»: Становище зі свободою слова в Україні погіршилося порівняно з 2005 роком. • Репортери без кордонів: Свобода ЗМІ в Україні поліпшилася від Помаранчевої революції.
XS
SM
MD
LG