Доступність посилання

ТОП новини

Судова епопея триває


Тетяна Ярмощук Київ, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що діється в українській судовій системі? Чи можуть суди вплинути на залагодження політичної кризи, або ж навпаки, загострити її?

Віктор Ющенко заявляє, що Конституційний Суд втратив свою легітимність і доручає Генеральній прокуратурі оцінити дії Суду. Про це Президент заявив учора під час телевізійного звернення. Глава держави обурений діями Конституційного Суду, який заборонив йому призначати голів судів та їхніх заступників: “Конституційний Суд втрачає свою конституційну легітимність, і не може в умовах, що склалися виконувати функцію із збереження верховенства Основного Закону держави. Я доручаю Генпрокуратурі дати негайну правову оцінку ситуації, яка склалася у КС".

Натомість Генпрокурор Святослав Піскун вважає, що Станік, Іващенко та Пшеничний посади конституційних суддів обіймають законно. А парламентсько-урядова коаліція переконана у легітимності КСУ. Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свобода: “Жоден із суддів КС не втратив свої повноваження. З боку Партії регіонів не буде жодної відповідної жорсткої реакції на ці слова Президента, хоча загалом вони заслуговують на початок процедури імпічменту. Але цього не почнеться. Є умови для діалогу, і я переконаний, завтра діалог піде на рівні експертів, а десь післязавтра чи в вихідні він знову буде продовжений на найвищому рівні між Президентом та Прем’єр-міністром”.

Шевченківський суд української столиці заборонив Сюзанні Станік, Валерію Пшеничному та Володимиру Іващенку працювати в Конституційному Суді. Таке рішення суд ухвалив за позовом народного депутата 5 скликання, “нашоукраїнця” Миколи Оніщука. Пан Оніщук зазначає, що в ухвалі суду є пряма вказівка державній службі охорони забезпечити виконання цієї ухвали: “Маючи на увазі, що вказані судді мають бути усунені від можливості виконувати функції суддів Конституційного Суду, оскільки вони є звільненими. Йдеться про те, що державна служба охорони має виконати відповідне рішення суду. І маю надію, що такі дії Державної служби охорони будуть знаходитися поза межами політичної оцінки”.

У вівторок звільнені Віктором Ющенком конституційні судді подали заяви до Печерського суду Києва із проханням поновити їх на посадах. Причиною звільнення конституційних суддів Станік, Пшеничного та Іваненка Президент називає порушення присяги. На їхнє місце він призначив Богдана Гавриша та Василя Костицького.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко вважає, що коаліція штучно затягує перебіг переговорів • Прем’єр Віктор Янукович заявляє, що його уряд не допустить громадянської війни • Президент звільнив Генпрокурора Святослава Піскуна • СБУ порушила кримінальну справу за фактом підготовки до замахів на Юлію Тимошенко та Юрія Луценка • Президент Віктор Ющенко провів термінову нараду з керівниками силових та правоохоронних органів • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Корупція на посткомуністичному просторі: як убити дракона? (Прямий ефір) • Не СУДилося...Чому безпорадна українська Феміда?
XS
SM
MD
LG