Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент здебільшого підтримує Естонію в її конфлікті з Росією


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Переважна більшість євродепутатів висловлює солідарність із Естонією в її конфлікті з Росією. Такі заяви пролунали в залі Європарламенту у вівторок і в середу.

Тестом для Євросоюзу називають у Європарламенті нинішній конфлікт Естонії і Росії. Євродепутат від Британії Крістофер Бізлі заявив, що події навколо монументу в Таллінні і естонського посольства в Москві є не тільки питанням двосторонніх відносин Естонії і Росії. За словами європарламентаря, Москва має усвідомлювати, що напад на одну країну Євросоюзу означає напад на весь ЄС.

Росія повинна поважати Віденську декларацію

Бізлі зауважив, що Росія не може закликати до відставки уряду Естонії, не може залякувати посольство, не може не поважати Віденську декларацію про дипломатичні відносини. Британський євродепутат наголосив, що ЄС повинен сказати російським партнерам про неприйнятну поведінку. Крістофер Бізлі сказав, що поважає російські традиції і культуру, але Європарламент не може ігнорувати порушення прав людини.

А голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг заявив про солідарність очолюваної ним інституції з Естонією: “Ми нагадуємо, що суперечлива позиція щодо історії ніколи не має супроводжуватися застосуванням сили. Ми рішуче засуджуємо свавілля і грабіжництво”.

Перенесення пам’ятника було лише приводом для росіян?

Євродепутати припускають, що перенесення пам''ятника радянському солдату було тільки приводом, якби цього не трапилося, то росіяни знайшли б іншу причину для непорозумінь із Естонією.

Парламентар від Естонії Тунні Келлам зауважив, що його співвітчизники залишаються в конфліктній ситуації дуже поміркованими і не чинять насилля – приміром, не палять автомобілі. Перенесення пам''ятника в Таллінні він оцінив так: “Це наше право вирішувати і оцінювати наше минуле”.

Загалом євродепутати підтримують Таллінн у суперечці з Москвою. Наразі відомо лише про одного парламентаря, що стоїть на боці Росії в цій ситуації – це депутатка від Латвії Татьяна Жданока.

Тим часом голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Яцек Саріуш-Вольський заявив, що проситиме Верховного представника ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єра Солану висловити Росії більш тверду позицію щодо конфлікту з Естонією.

Матеріали до теми:

• Міністр оборони Естонії пояснює, чому перенесли Бронзового солдата • Ціна героя 1945-го – 180 рублів! Сербські націоналісти і росіяни в Естонії осміліли завдяки могутній підтримці з Росії. (Огляд європейської преси) • Бронзовий солдат на новому полі. До іншого дня перемоги • Російсько-естонський конфлікт: українська реакція • У Європі по-різному коментують події в Таллінні • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам • Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією • Ігри довкола історичної пам’яті
XS
SM
MD
LG