Доступність посилання

ТОП новини

Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна
Гост Свободи: Йосип Вінський – народний депутат 5-го скликання (БЮТ); Микола Катеринчук – народний депутат 5-го скликання (НУ); В’ячеслав Лук’янов - народний депутат 5-го скликання (ПР)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Злагоди між Президентом і Прем’єром бажали. Але все одно вона стала сюрпризом. Щоправда, достеменно ніхто не знає, яка ціна цього сюрпризу і хто платив за нього?

Так само цікаво, які “платежі” ще попереду у топ-політиків, політичних сил, багатіїв, яким не чужа політика?

Кирило Булкін: Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?

Шановні гості, чому затягується праця робочої групи? Значить, домовленості між Ющенком і Януковичем не дуже “залізні”?

Йосип Вінський: Дійсно, я працюю в складі цієї робочої групи. Скажу, що не все так просто і не все так зрозуміло, як видавалося зразу. Поки що нічого не визначено реально.

Я скажу відверто, що основна проблема, наскільки я розумію, полягає в позиції фракції комуністів і фракції соціалістів. Тобто, очевидно, коли Янукович визначався в цьому форматі, що треба йти на дострокові вибори, він чи не встиг, чи не захотів провести переговори з цими політиками, і сьогодні вони ведуть абсолютно деструктивну позицію, мета якої не дати можливості провести дострокові вибори. Юлія Жмакіна: Пане Лук’янов, чи означає це, що ця окрема позиція може “збити з ритму” країну, на який поставили Прем’єр і Президент? Тобто, створюється група, група працює, приносить результат, завтра засідає парламент... Чи просто з соціалістами і комуністами, чи вони, за версією пана Вінського, “збивають з ритму” країну?

Владислав Лук’янов: Я не ставив би питання таким чином.

Я вважаю, що головна позиція і фракції Партії регіонів, і фракцій соціалістів та комуністів, тобто коаліції національної єдності, полягає в тому, що все, що ми зараз робимо, ми маємо, по-перше, робити законно, а по-друге, було б дуже добре, якби ми повернули всі відносини, які зараз складаються в політиці, в конституційне русло.

Навіть для людини, яка хоч трохи знайома з законодавством, якщо вона подивиться Конституцію, то вона побачить, що укази Президента заступають за межі Конституції. Це так, дуже м’яко кажучи.

В цьому разі шукається таке рішення, щоб повернути державу, вищі щаблі влади в державі в законодавче, в конституційне русло. Це головне завдання.

Юлія Жмакіна: Пане Катеринчук, чи це означає, що тоді і Партія регіонів ніби зацікавлена під гаслом “Увійдемо у правове поле і конституційне русло” так само затягнути цей процес?

Микола Катеринчук: Я не вірю в ці домовленості. Я знаю, що в українській політиці якщо треба щось знищити або загубити, то треба створити робочу групу. Що зараз і зроблено.

Я сьогодні був свідком суперечки, яка відбулася на українському форумі, де був і Кучма, і Прем’єр, і Мороз, де Мороз зробив дуже різку заяву про те, що він готовий вийти зі складу коаліції і не треба проводити вибори. Тобто, для нього важливіше залишитися в політиці, ніж піти до виборців і пояснити їм свій вчинок, який він зробив, коли приєднався до Партії регіонів.

Відносно ж правового поля, то я вважаю, що це неможливо на сьогоднішній день у зв’язку з тим, що КСУ на сьогоднішній день не працює і не може працювати, тому що вже зрозуміло, що суспільство не довіряє такому складу КСУ, бо він політизований. Крім того, його сьогодні змушують дописати всі прогалини, які є в Конституції. Неможливо перекладати політичні речі на вищий орган конституційної юрисдикції.

Тому я переконаний, що розв’язання цього питання - це обов’язково нова Конституція через референдум обов’язково, бо треба, щоб люди приймали Конституцію, а не політики, а по-друге, це дострокові вибори, це обов’язково.

Я тут думаю, що Партія регіонів не буде себе вести не як політики, коли спочатку дав слово, а потім забрав, я переконаний, що вони будуть послідовними.

Зараз головне питання – це дата виборів.

Кирило Булкін: Пане Вінський і пане Катеринчук, не лише про грошову ціну питання, про ціну домовленостей і того, що має бути в законі, зокрема про імперативний мандат. Для вас двох це може бути дуже болюче питання...

Юлія Жмакіна: Оскільки ви зараз не в тих політичних силах, можна сказати, пішли з тих політичних сил, за якими прийшли в парламент.

Кирило Булкін: Ви вважаєте, що цю ціну варто платити?

Микола Катеринчук: Ціна питання полягає в тому, чи буде (норма, яка записана в ст. 5 Конституції) народ єдиним джерелом влади в Україні? Буде він чи не буде? Чи буде він контролювати владу? Чи буде ця влада відповідати на ті інтереси, які є в цього народу? От у чому питання. Це питання демократичних процесів і демократичних реформ.

Я думаю, що ці вибори, дострокові вибори, поставлять все на свої місця.

Йосип Вінський: Я вважаю, що імперативний мандат має бути обов’язково, тому що тільки разом пропорційні вибори з імперативним мандатом дають систему контролю за владою.

Владислав Лук’янов: Це зовсім антидемократична норма!

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Ціна компромісу двох Вікторів. На чому зійшлися Ющенко та Янукович? • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Перемови тривають. Коли ж очікувати на результати? • ЦВК чекає на списки кандидатур від партій коаліції • Два Віктори – одні перевибори: які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори? • Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG