Доступність посилання

ТОП новини

Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012”


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 8 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Дніпропетровськ можуть позбавити права приймати матчі футбольного чемпіонату «Євро-2012». Принаймні такі підозри почали виникати у керівництва Обласної федерації футболу за три тижні після перемоги України та Польщі у тендері на проведення престижних європейських змагань.

Стадіон, який тільки будують, може застаріти за кілька років.
У локомотиві з 4-ох українських міст-претендентів на проведення «Євро» — Дніпропетровськ найслабший, тому саме його можуть «відчепити». Так вважає голова Обласної федерації футболу Андрій Павелко. За його словами, три інших партнери мають сильніші позиції: Львів — як прикордонний, Київ — як столиця, Донецьк — як місто з найкращою футбольною базою.

Харків і Одеса можуть перехопити ініціативу

Між тим амбітні Харків та Одеса, які потрапили тільки до списку «резервних», не проти зайняти місце Дніпропетровська, підозрює Андрій Павелко:

«Я намагаюсь громадськість тримати в напруженні. Не треба розслаблятись. Харків дуже серйозно налаштований. В Одеси взагалі подвійне підґрунтя: по-перше, там море, яке було обіцяне європейцям. Та І Григорій Михайлович Суркіс захоче пролобіювати свою батьківщину».

На переконання Андрія Павелка, слабкість позицій Дніпропетровська не рятує і великий стадіон, який наразі реконструюють, — за п’ять років те, що сьогодні надсучасне, буде звичайним. Отож, каже пан Павелко, підраховувати прибутки зарано, треба діяти.

У Дніпропетровську підніматимуть рівень “фанів”

Перший крок Футбольної федерації — назустріч «фанам». Уже цього року з ними хочуть зав’язати дружній діалог і почати піднімати їхній культурний рівень. Для цього замислили створити першу в Україні, та й на пострадянському просторі, Асоціацію футбольних вболівальників, повідомив Андрій Павелко:

«Хочемо зібрати всіх лідерів наших вболівальницьких груп, створити з ними Асоціацію футбольних вболівальників Дніпропетровської області, вивести їх на цивілізований рівень. Їхніх лідерів «легалізувати» — зробити разом з ними серйозні семінари за участі правоохоронних органів».

Важливість місії 2012-го року Дніпропетровська, на переконання голови Федерації футболу, розуміють ще не всі. Він каже, кожен з понад трьох мільйонів мешканців має відчувати себе включеним до оргкомітету, відтак наводити лад хоча б там, де мешкає. І не тільки через те, що під час Чемпіонату місто побачать тисячі приїжджих і мільйони телеглядачів. Голова Обласної федерації футболу Андрій Павелко:

«Усі мають розуміти, що 2012-ий рік мине, Чемпіонат мине, настане серпень, вересень. А що у нас залишиться? Авторитет у Європі, п’ятизіркові готелі, великі компанії, які прийдуть ще до початку і захочуть продовжувати співпрацювати з нашим регіоном».

Вартість квитків

Наразі ж планують, що у Дніпропетровську мають провести три гри фіналу Чемпіонату Європи. Якщо формат змагань розширять — можна буде розраховувати й на більше матчів. Близько 15% квитків реалізують через місцеві каси, решту — за допомогою Інтернету. Квиток коштуватиме від 40 до 500 євро. Це недорого, впевнений Андрій Павелко:

«Якщо врахувати, що триста-чотириста гривень за квиток… Оперний театр заповнюють – там по півтори тисячі квитки. І ходять же люди. Ще можуть переглянути ціни, зробити частину квитків доступнішими. Але, я думаю, що й по 40 євро їх розметуть, як пиріжки».

Матеріали до теми:

• Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG