Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина на шляху до дострокових парламентських виборів


Василь Зілгалов Прага, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конституційний суд Туреччини сьогодні анулював перший тур президентських виборів, що відбулися в парламенті країни 27 квітня. Це він зробив на вимогу опозиції. Опозиція не лише незгодна з намаганнями ісламської більшості парламенту обрати свого президента, але й виступає проти загрози ісламізації Туреччини країни і вимагає дострокових парламентських виборів. У Туреччині вже кілька днів тривають демонстрації прихильників світського курсу країни, який на початку 20 століття обрали військові на чолі із президентом Кемалем Ататюрком.

Туреччина -- протести проти кандидатури на посаду Президента країни від Партії справедливості та розвитку Абдуллага Ґюля. Стамбул, 29 квітня 2007 р.

Несподівано замість обрання у парламенті свого президента, правляча в Туреччині Партія справедливості та розвитку опинилася перед загрозою глибокої політичної кризи. Опозиція покинула стіни парламенту минулої п’ятниці, коли здавалося, що правляча більшість без проблем обере на президента міністра закордонних справ Абдуллага Ґюля. І потім опозиційні сили вимагали від Конституційного суду відміни результатів першого туру виборів президента парламентом 27 квітня. Вони пояснювали це тим, що під час виборів у парламенті не було кворуму у дві третини голосів.

І ось у вівторок увечері Конституційний Суд визнав вимоги опозиції, і в країні, як очікують, 24 червня відбудуться дострокові парламентські вибори.

Військові Туреччини обіцяють не допустити ісламізації країни

Лідер Партії справедливості та розвитку— прем’єр-міністр Тайіп Ердоґан — у понеділок увечері закликав співвітчизників об‘єднатися, щоб подбати про економіку:

«Єдність і солідарність – ось що нам необхідне сьогодні. Ми повинні всі разом вийти на вершину добросердя, це для нас сьогодні найважливіше. Ми можемо розв’язати всі проблеми, якщо погодимося ставитися одні до одних з любов’ю. Туреччині потрібні єдність, любов і свобода від упереджень».

Ердоґан попередив, що країна має зберегти високі темпи економічного розвитку - понад 7 відсотків на рік. Він також нагадав, що за останні чотири роки річний дохід на душу населення подвоївся і досяг п’яти з половиною тисяч доларів США. З огляду на політичне протистояння акції на турецьких біржах почали падати.

За день до звернення Ердоґана в Стамбулі відбувся мільйонний мітинг на захист світського курсу країни.

Військові Туреччини заявляють, що не допустять ісламізації країни. І це не порожні слова. Армія вже чотири рази за останні півстоліття перешкоджала ісламським силам встановити своє правління в країні.

Тим часом Брюссель закликав збройні сил Туреччини залишатися поза політикою. А Держдеп США висловив впевненість у демократичному розвиткові Туреччини. Як пише західна преса, зараз під знаком запитанням постало європейське майбутнє Туреччини.

Так що рішення Конституційного Суду Туреччини, продиктоване фактично опозицією і масовими демонстраціями в країні, відкриває шлях до дострокових парламентських виборів.
XS
SM
MD
LG