Доступність посилання

ТОП новини

Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) — «Росія — Україна: непрозорість енергетичних відносин» — так називається стаття французького дослідника Арно Дюб’єна, яку опублікував Французький інститут міжнародних відносин. Експерт вважає, що газове питання виявилося в центрі внутрішніх і зовнішніх проблем України, а боротьба за вплив усередині уряду Віктора Януковича пов’язана з розділом прибутків від торгівлі «блакитним паливом».

Арно Дюб’єн
Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт і є однією з головних перепон для розриву з пострадянським спадком, вважає французький експерт.

Економічна модернізація України проходить насамперед через реформу виробництва, яке є найбільш енергомістким у світі, а зовнішня політика і політика безпеки України ще довго будуть визначатися вразливістю країни в її забезпеченні енергетикою, впевнений дослідник Дюб’єн.

«В Україні більшість проблем пов’язані з енергетичним питанням — це стосується чи то внутрішньої політики, чи то національної безпеки, чи то економіки — у реальності все пов’язане тією чи іншою мірою з енергетикою. Щодо зовнішньої політики, досить очевидно, що те, чи отримає „Ґазпром“ контроль над українським газопроводом, має значення для місця України на міжнародній арені. Щодо внутрішньої політики, відомо, що за кожною наявною політичною силою — за Ющенком, за Тимошенко, за Партією регіонів — стоять різні клани, різні угруповання, які відстоюють власні інтереси, чим і пояснюється суперництво між цими групами. А в галузі економіки — очевидно, що підвищення цін на газ чи ритм цього підвищення має вплив на економічне зростання України», — сказав експерт із Парижа в інтерв’ю Радіо Свобода.

Кремль не полишає зв’язок між енергетикою і політикою

Газова співпраця є найбільш непрозорою сферою відносин Києва та Москви, Кремль робить із енергетики один із привілейованих векторів своєї стратегії впливу, а компанія-посередник «РосУкрЕнерго» працює всупереч якій-небудь економічній раціональності, впевнений експерт із Парижа.

Він бачить, що поміркованість «Ґазпрому» щодо України восени 2006 року,найімовірніше, пов’язана із заявою українського Прем’єр-міністра Віктора Януковича про те, що Київ не готовий вступити до НАТО. Це, робить припущення Арно Дюб’єн, підтверджує, що існує зв’язок між енергетичними питаннями і великими стратегічними темами.

У статті дослідник пише, що «Ґазпром» не раз намагався встановити контроль над українською газотранспортною системою, яка здійснює основний транзит російського газу до Європи.

Нині російський сценарій не дуже можливий

Чи згоден експерт Дюб’єн із думкою деяких українських спостерігачів, що газові угоди від 4 січня минулого року ставили за мету банкрутство «Нафтогазу», а це дало б можливість узяти під контроль українську газотранспортну систему?

«Це дещо панічний сценарій. Стан речей „Нафтогазу“ не є настільки критичним, у всякому разі нині, оскільки компанія оголосила про прибутки за минулий рік. Цьому сценарієві протистоять різні сили, включно до того ж із Партією регіонів. Із одного боку є люди, які працюють на „РосУкрЕнерго“, які є українськими акціонерами цієї компанії і які наближені до міністра енергетики Бойка. З іншого боку є люди, які їм протистоять — насамперед Клюєв. Тож коли йдеться про „Нафтогаз“, то там відбувається боротьба за вплив усередині нинішньої коаліції. А сценарій із узяттям під контроль „Нафтогазу“ є трохи панічним — я б сказав, що нині він не дуже можливий», — сказав французький експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Статтю «Росія — Україна: непрозорість енергетичних відносин», опубліковану в серії « Russie.NEI.Visions » («Росія, Нові незалежні держави — перспективи») Французьким інститутом міжнародних відносин, можна прочитати в інтернеті за адресами:

• Французькою мовою • Англійською мовою • Російською мовою

Матеріали до теми:

• Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • «Деякі українські політики намагаються політизувати газову співпрацю Росії і України», – вважає представник «Газпрому». • Чи реальна передача української газорозподільної системи Росії? • Польща та Росія змагаються за українську трубу.
XS
SM
MD
LG