Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Росія обговорили складні проблеми, але вирішити їх саміт не допоміг


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Саміт Євросоюз — Росія завершився під Самарою. Лідери країн ЄС і Росії обговорили складні проблеми, що виникли у відносинах між Брюсселем та Москвою — заборону поставок польського м’яса на російську територію, перенесення пам’ятника радянському солдатові в Естонії, стан демократії в Росії.

Учасники саміту Євросоюз — Росія
(epa)
Саміт між Брюсселем та Москвою відбувся — це, можливо, і є найголовніший результат у ситуації, що склалася. На саміті не було підписано спільної декларації чи будь-яких інших документів, сторони не розпочали переговори про майбутню угоду між Євросоюзом та Росією.

Початок цих переговорів заблокувала Польща наприкінці минулого року, незадоволена забороною поставок польських м’ясопродуктів до Росії. Ситуацію не вирішено й досі, саміт у цьому не допоміг, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Польське м’ясо — це складне питанням. Ми мали нагоду сказати нашим російським партнерам, що труднощі однієї країни Євросоюзу є труднощами для всіх нас у ЄС. Наш союз ґрунтується на засадах солідарності. Євросоюз об’єднує 27 країн. Тож польська проблема є проблемою європейською. Литовська та естонська проблеми також є європейськими», — наголосив Баррозу.

Литва також наклала вето на переговори з Росією про нову угоду, обурена припиненням поставок нафти через трубопровід «Дружба».

Що ж до конфлікту між Москвою та Таллінном із приводу перенесення пам’ятника радянському солдатові, Баррозу заявив, що Естонія має право сама вирішувати, які пам’ятники залишати, а які ні.

Проблем не бракує з усіх боків

Президент Росії Володимир Путін та Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час cаміту Євросоюз — Росія під Самарою
(epa)
У свою чергу російський Президент Володимир Путін також вказав на проблеми між його країною та деякими членами Євросоюзу.

«Ми домовилися майже з усіх питань, за винятком гострих і таких, що вимагають додаткового вивчення, додаткової роботи. І, як правило, це питання, які лежать у галузі економічного егоїзму однієї чи двох, чи трьох сторін, але ці питання не завжди відповідають у цілому інтересам Євросоюзу, також як і інтересам Росії», — вважає Путін.

Учасники саміту в Самарі обговорили й низку інших питань.

Євросоюз попросив Росію встановити систему раннього попередження про можливе припинення енергопоставок.

Обговорювали й питання щодо статусу Косова та ролі Москви у вирішенні «заморожених» конфліктів.

Російські учасники саміту заявили про дискримінацію російськомовного населення в країнах Балтії.

А Канцлер Німеччини, яка головує в ЄС, Анґела Меркель вказала на проблеми з демократією і правами людини в Росії.

«Я відкрито кажу, що сподіваюся, що сьогодні в Самарі буде дозволено вийти на демонстрацію всім тим, хто хоче висловити свою думку. Я трохи занепокоєна, що низка людей мала проблеми з приїздом сюди, але, можливо, вони все ж таки зможуть висловити свою думку», — заявила Меркель, говорячи про протести опозиціонерів у Самарі.

Матеріали до теми:

• Європейську пресу в п’ятницю турбують відносини з Росією • На саміті з Росією ЄС запропонує, зокрема, створити систему запобігання проблемам з енергопостачання • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Політична та побутова корупція руйнує Росію
XS
SM
MD
LG