Доступність посилання

ТОП новини

Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Більшість європейських газет сумнівається, що політичну кризу в Україні вдалося владнати призначенням дострокових парламентських виборів на 30 вересня цього року. Чимало оглядачів вважає, що політичні противники Президента Ющенка просто взяли паузу. У пресі також наголошують про величезну зацікавленість Росії у зміцненні своїх позицій в Україні.

Майдан Незалежності - ще позавчора на цьому місці розташовувались намети і сцена прихильників коаліції. Київ, 29 травня 2007 року.
Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» вважає, що в Україні обидва політичні супротивники — Президент Віктор Ющенко і Прем’єр-міністр Віктор Янукович — узяли минулими вихідними паузу в боротьбі за владу.

Ця газета наголошує, що у неділю вранці «можна було чути, що Янукович змушений був говорити проти волі про домовленість».

«Ноє Цюрхер Цайтунґ» також вважає, що причинами на вимушену згоду прем’єра щодо дострокових виборів 30 вересня могли бути, насамперед, його побоювання щодо реального співвідношення сил і загроза втручання у ситуацію української армії.

А ще, пише газета, «Янукович, вірогідно, прораховує добрі для себе шанси консолідувати його позицію в парламенті».

Швейцарський часопис сумнівається, що тимчасовим компромісом насправді задоволений і Віктор Ющенко, бо йому не вдалося, як цитує експертів газета «Ноє Цюрхер Цайтунґ», ані суттєво підвищити свій імідж у цій боротьбі, ані консолідувати, як він любить говорити, націю. Тому, на думку цієї газети, «шоу на Центральному стадіоні Києва у неділю не введе в оману нікого з українців: боротьба за владу триває».

Чи будуть винні США, що не нав’язали Україні демократію?

Європейське видання «Вол Стріт Джорнал» друкує матеріал про економію США на українській демократії. У цій публікації триває критика скорочення американських асигнувань на так званий «експорт демократії» в країни з обмеженою свободою людини.

І тут ідеться насамперед про «економію на українській демократії», бо, за даними газети, адміністрація Джорджа Буша скорочує на 40 відсотків порівняно з минулим роком фінансування інститутів громадянського суспільства в Україні. Автор статті Джексон Діл вважає, що такий крок адміністрації США буде на руку проросійським силам в Україні.

У цій публікації прораховуються можливі варіанти розвитку подій у Києві і, зокрема, вказується, що «Росії, яка ніколи не втрачала інтересу до своєї сусідки України, можливо, вдасться перетворити цю країну на свого політичного сателіта, що вона намагалася зробити в 2004 році».

Автор вважає: «Якщо в Україні станеться найгірше, то причина буде не в тому, що США намагалися нав’язати в Україні демократію, а в тому, що вони цього не робили».

Домовленості можуть зірвати регіонали-«яструби» і Олександр Мороз

Інша німецька газета «Франкфуртер Рундшау» пише у вівторок, що криза в Україні «поки що минула». На думку газети, головне питання в тому, чи «будуть дотримані недільні домовленості про дострокові вибори 30 вересня».

Щоденник також наголошує, що «в Україні все можливо», і додає, що в тіні за цими подіями «стоїть Росія».

Іще одна впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» вважає, що у супротивників Ющенка чимало приводів для зриву домовленостей, досягнутих у неділю.

Це видання зауважує, що неясності ситуації сприяє те, що Віктор Янукович, так би мовити, розривається між принаймні двома групами «регіоналів» — «орієнтованими на Москву яструбами» та «партією миру», яка хоче співпраці з Заходом.

«Франкфуртер Альґемайне» також зауважує, що не можна применшувати роль найбільш твердого супротивника дострокових парламентських виборів Олександра Мороза, партія якого не має фактично жодних шансів потрапити до нового парламенту.

Матеріали до теми:

• Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Євродепутати розпочинають візит до України • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG