Доступність посилання

ТОП новини

Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майбутня угода ЄС з Україною має бути Угодою про асоціацію, а це відчинить двері для членства Києва в Євросоюзі. Таку позицію відстоює доповідач Комітету Європарламенту у закордонних справах Міхал Камінський, проект резолюції якого обговорювали у вівторок євродепутати. Він також пропонує включити в резолюцію заклики до України знайти політичний компроміс.


Європарламентар Камінський пропонує надати Україні перспективу вступити до Євросоюзу. Водночас він нагадує, що цій країні слід вирішити політичні проблеми:

“В одному з пунктів резолюції слід згадати про те, наскільки важливо розв’язати нинішні тертя між президентом і парламентом України, поважаючи при цьому європейські цінності, принципи демократії і верховенства права. А в іншому пункті ми маємо висловити занепокоєність нинішньою політичною ситуацією в Україні і закликати до всебічного політичного компромісу за участю всіх сторін” , - заявив євродепутат від Польщі.

Євросоюз є далекозорим щодо Туреччини, котра є кандидатом до ЄС, але короткозорим щодо України

Прагнення Камінського відкрити двері Євросоюзу для України підтримують принаймні декілька членів Комітету Європарламенту у закордонних справах.

Арі Ватанен
Депутат від Франції Арі Ватанен вважає, що Києву слід дати сподівання стати членом Євросоюзу і що ЄС має моральний обов’язок підтримувати демократичні сили будь-де, в тому числі в Україні.

На думку європарламентаря, Україна відіграє настільки велику роль для стабільності в Європі, що може допомогти Росії на її шляху до демократії, з якого ця країна, на жаль, відхилилася, зазначив Ватанен.

Депутат від Франції вказав, що Євросоюз є далекозорим щодо Туреччини, яка є кандидатом до ЄС, але короткозорим щодо України: “Ми послідовно короткозорі щодо України. І такого роду короткозорість не може виправити ані окуліст, ані операція”.

Перспектива статусу потенційного кандидата, як у випадку з деякими балканськими країнами?

Заступник глави Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Чарльз Таннок нагадав, що, згідно з соціологічними опитуваннями, більшість європейців підтримує вступ до ЄС радше України, а не Туреччини. Цей британський європарламентар висловився за надання Києву статусу потенційного кандидата, як у випадку з деякими балканськими країнами.

Віце-президент Європарламенту, колишній глава Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Марек Сівец зауважив, однак, що пункт у проекті резолюції щодо майбутнього членства Києва в Євросоюзі може не знайти підтримки в Європарламенті. Він запропонував зосередитися радше на інтеграції України в ЄС, а не на її вступі до цієї організації. У будь-якому разі майбутня резолюція по Україні є дуже важливою як для атмосфери в самій Україні, так і для формування позиції Євросоюзу, вважає глава Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северин.

А депутат від Угорщини Іштван Чент-Івані погодився з європейською перспективою для України, але нагадав: «Україна має зрозуміти, що вступ до ЄС здебільшого залежить від неї самої».

Матеріали до теми:

• Європейський Союз cуттєво збільшує допомогу Україні. • Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі... • ПАРЄ продовжує моніторинг України. • Новий голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною виступає за розвиток особливих відносин ЄС та Києва. • ЄС обіцяє Україні лише сусідство; Росія боїться США... • ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.
XS
SM
MD
LG