Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегічна ракета Росії – ще один виклик США. Віктор Ющенко хотів би виграти темп. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання занепокоєні зростанням військового змагання між Росією та США і новим викликом Кремля світові у зв’язку з випробовуванням російськими військовими модернізованих ракетних озброєнь. З преси випливає, що на Старому континенті немає єдності щодо нових ракетних демаршів Владіміра Путіна. Європейські масмедії із занепокоєнням реагують і на останні політичні події в Україні.

Росія -- запуск нової інтерконтинентальної балістичної ракети РС-24 з космодрому у Плесецьку, 29 травня 2007 р.
(TASS)
Чимало експертів побоюються ескалації гонки озброєнь, яку можуть викликати плани США щодо ПРО у Європі і погрози з боку Росії подолати новий протиракетний щит американців своїми модернізованими ракетами на кшталт щойно випробуваної ракети РС-24.

Так, впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише: «демонстрація військової сили на тлі жорстких заяв Владіміра Путіна ніби розрахована чинити тиск на опонентів у питанні системи ПРО». Газета наводить аргументи росіян, у яких вони погрожують, що нова ракета «зміцнить потенціал ядерного стримування» і підвищить можливості подолання системи ПРО.

Лондонська «Ґардіан» вважає, що випробовування російських ракет посилює небезпеку нової гонки озброєнь. Ця ж газета наводить технічні характеристики нових російських ракет та пропозиції Росії щодо негайного обговорення проблеми озброєнь з європейськими партнерами.

Швейцарська газета «Ле Темпс» устами відомого женевського експерта Жозефа Ґолдблата обвинувачує Вашинґтон у «провокуванні Росії на брязкання зброєю». Жозеф Ґолдблат переконаний, що «американська система ПРО провокує створення клімату холодної війни».

Представники коаліції блокують трибуну Верховної Ради, 30 травня 2007 р.
(epa)
«Таємні інтриги української влади»

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» вважає, що «Віктор Ющенко, очевидно, хоче використати темп, який він набрав останніми тижнями». На думку автора статті в згаданому швейцарському часопису, український президент дав парламенту два дні на ухвалення необхідних для дострокових парламентських виборів законів, що схоже на своєрідне «приставляння ножа до горла». «Ноє Цюрхер Цайтунґ», однак, сумнівається чи буде Верховна Рада вести себе так, як бажає президент. Газета висловлює думку, що у парламенті триватиме «політичний торг».

А інша німецька газета, «Берлінер Цайтунґ», вважає, що найбільшою слабкістю українського політикуму є нині намагання все частіше ухвалювати «закулісні рішення». Газета попереджає, що «таємні інтриги української влади» ставлять під загрозу цілісність України і слабкі ще завоювання української демократії.

Матеріали до теми:

ПРО

• Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • Переговори про ПРО

Україна:

• Після двогодинної зустрічі Президент Віктор Ющенко і Прем’єр Віктор Янукович досягнули компромісу • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • На межі. Хто зриває компроміс?
XS
SM
MD
LG