Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики


Оксана Пеленська Прага, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в чеському місті Брно відкривається саміт президентів 15 країн Європи. Перед самітом президент Чеської Республіки Вацлав Клаус дав ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода.

Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус
(RadioSvoboda.Ua)
Р.С.: Що ви очікуєте від саміту президентів європейських держав, який нині розпочинає свою роботу в Брно?

В.К.: Я очікую цю подію, адже сам факт є унікальним, що в нашій країні збирається стільки президентів. Це дає нам надзвичайну можливість обговорювати багато тем: від двосторонніх та регіональних — до тем європейських і глобальних. Так що це така важлива форма консультацій президентів.

Р.С.: Які питання в порядку денному саміту ви вважаєте найважливішими? Скажімо, чи буде порушена проблема розміщення американських протиракетних баз у Чеській Республіці й Польщі?

В.К.: Я зовсім не вважаю, що це є якоюсь важливою темою переговорів. Адже це виразно стосується тільки двох країн цього регіону. Я не можу виключити, що на саміті ця проблема буде порушена, але напевне вона не є головною. У цілому головними темами для цього регіону є його стабільність і певні внутрішні проблеми від Балтійського до Чорного моря, від Польщі до Сицилії від Німеччини до України. Тобто, це велика і доволі складна область Європи.

Р.С.: Пане Президенте, якою є Ваша думка стосовно намірів України вступити до Європейського Союзу і НАТО? Чи буде Чехія підтримувати Україну на її шляху до ЄС і Північноатлантичного Альянсу?

В.К.: По-перше, я дуже радий, що Президент Ющенко приїжджає до нас. Ми з ним уже кілька разів зустрічались, і тоді, коли він ще не був Прем’єром, і потім, зокрема в останні роки, ми зустрічались на різних самітах в Болгарії, Хорватії, Румунії. У нас, у Чехії, є відчуття, що для стабільності, успішного розвитку всього цього регіону буде корисно, якщо окремі держави, включно з Україною, будуть приєднуватись до європейських чи євроатлантичних структур, тобто Євросоюзу чи НАТО. Це стосується і України. Але тут я повинен зазначити, що, як і деякі західно-балканські держави, Україна має певні проблеми, і вступ до Європейського Союзу тут, напевно, може допомогти.

Р.С.: Яким досвідом могла б поділитись Чеська Республіка з Україною, щоб не робити помилок на шляху вступу до ЄС і НАТО?

В.К.: Я нікому не хочу давати поради. Кожна країна повинна пережити своє. Досі всі країни-члени Євросоюзу мені говорили так: ви ж тільки не робіть помилку, що її зробили ми. Але насправді воно так не спрацьовує. На мою думку, тут є два моменти. Перший: Україна сама має зробити все для того, щоб її хотіли прийняти до ЄС. І другий: Україна має все робити для того, щоб членство в ЄС їй принесло найбільший результат. А це вже справа внутрішня, це питання підготовки до вступу до ЄС, договору про вступ, обговорення умов входження.

Р.С.: Чи може Україна розраховувати на підтримку Чехії у справі вступу до ЄС?

В.К.: Я б сказав тут дві речі. Перша: ми відносно молодий член Євросоюзу, та в нас немає відчуття, що після нашого вступу двері ЄС мали б зачинитись і більше жодної іншої країни туди не впустити. Це було б по-дитячому і короткозоро. Чеська Республіка належить до тих країн-членів ЄС, які стоять за подальше розширення Європейського Союзу, стоїть наполегливіше, ніж інші, скажімо, старші країни ЄС. Я б хотів на цьому наголосити ще раз. Друга справа полягає в тому, наскільки це сьогодні актуально, це не справа завтрашнього дня. Гадаю, що перед Україною стоїть ще доволі довгий шлях до внутрішньої політичної стабільності, прискорення економічного розвитку. Але двері до Європейського Союзу мусять бути для неї відчиненими.

Р.С.: Пане Президенте, Ви бували в Україні. Чим, на Ваш погляд, могла б бути Україна корисною для європейської спільноти?

В.К.: Це невдале запитання. Мені здається, це хотіла б чути кожна країна: що внесла до ЄС Португалія, чи Мальта, Кіпр, чи Фінляндія. Так питання, на мою думку, не стоїть. Думаю, що Європейський Союз не мав би бути винятковим закритим європейським клубом, а відкритою спільнотою всіх демократичних і вільних країн, які прагнуть певні речі робити спільно.

Р.С.: Чи матимете на саміті в Брно зустріч і двосторонні переговори з Президентом України Віктором Ющенком?

В.К.: Буду, буду мати, хоча є проблема в тому, що якнайменше 10 президентів прагнуть також мати двосторонню зустріч, а я маю також інші обов’язки як головний організатор і господар цієї акції.

Р.С.: Пане Президенте, Радіо Свобода має доволі велику аудиторію слухачів в Україні. Що б Ви хотіли їм сказати?

В.К.: Я вітаю Україну як вільну і демократичну державу і безмежно бажаю їй успіхів. Бажаю, щоб цей внутрішній розділ, який там існує, вже нарешті був подоланий. Потрібно, щоб усі взаємно зрозуміли, що зовсім виштовхнути один одного з політичної карти не вдасться, що ці два політичні об’єднання існуватимуть і в майбутньому, а через те потрібно якось розумно домовлятись. І цього я Україні дуже бажаю.

Матеріали до теми:

• Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Судова епопея триває
XS
SM
MD
LG