Доступність посилання

ТОП новини

Таємниці закритих списків: як наблизити виборця до депутата?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна
Гості Свободи: народний депутат України 5-го скликання Володимир Зубанов (Партія регіонів) та лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Спитати з депутатів про виконання передвиборчих обіцянок сьогодні дуже важко - на відміну від мажоритарної системи відповідальність несе не конкретний народний обранець, а партія чи блок загалом. Не дотягнутися виборцю і до списків партій та блоків, бо їхнє формування – це таїнство лідерів і спонсорів.

Саме через це нині багато говорять про необхідність узаконити відкриті виборчі списки і заодно добряче оновити їх. Проте, за невеликими винятками, політичні сили включають до своїх списків переважно тих самих осіб.

Кирило Булкін: Тож як все-таки наблизити виборців до тих, кого вони обирають? Хто у цьому зацікавлений, а хто ні?

Шановні гості, яка відстань сьогодні між виборцем і обранцями?

Володимир Зубанов: Все це залежить від політичної культури, від відповідальності тих політичних сил, які йшли до виборців, обіцяли і змагалися за їхні голоси.

Поки що ми тільки починаємо розбудову демократичної держави, у нас все попереду. Звичайно, у нас зараз не дуже спрацьовує відповідальність політиків перед виборцями. Пообіцяли, отримали голоси, а потім уже працюють... Юлія Жмакіна: Це самокритика також, пане Зубанов?

Володимир Зубанов: Частково, можна сказати, так.

Треба шукати таку систему і виборів і відповідальності перед виборцями, щоб вона була ефективна, і люди відчували, що вони не залишаються осторонь від цих політичних процесів, що їхній голос потрібен не тільки раз на 5 років, а частіше, і вони можуть якось впливати на цю ситуацію. Але ця ситуація складна.

Людмила Супрун: Я думаю, що сьогодні між депутатами і виборцями відстань шаленого розміру, тому що ніхто не знає, хто конкретно представляє ту чи іншу територіальну громаду чи виборців у нас в Україні.

Можу сказати, що відкриті списки – це те, на чому наголошувала Європа, коли розглядала питання політичної кризи в Україні. Вона відмітила, що слабкість політичної системи полягає в тому, що якість влади низька, тому що ніхто не знає, хто пройшов у цьому списку, голосують за кота в мішку, голосують за лідера, а повинні голосувати за своїх представників. Тому пропозиція Ради Європи була такою.

450 чи скільки там визначать округів для того, щоб по кожному округу партія висунула свого кандидата. Голосування може йти не за кандидата, а за список, але конкретна людина повинна представляти на цій території цю політичну партію.

Юлія Жмакіна: Пані Супрун, Ви, здається, були тоді в парламенті, коли голосували за таку систему, за пропорційну систему з закритими, з “жорсткими” списками, як вона називається.

Людмила Супрун: Я не підтримувала пропорційну систему, тому що перший раз у парламент я прийшла за мажоритарним округом, я була обрана по Кіровоградському виборчому округу № 100. Я не голосувала за таку систему і сказала, що ця система призведе до кризової ситуації в Україні.

Володимир Зубанов: А ми навіть подавали інший проект цього закону. Я пам’ятаю, що там авторами були депутати Ларін, Богатирьова. Там теж були регіональні такі списки, десь приблизно таким чином, що 450 округів. Кожна людина йде по округах, хто більше набере, тоді він просувається по списку вверх, якщо ж менше набрав, то вниз...

Тоді це був компроміс, і треба було приймати якийсь закон.

Кирило Булкін: А що сьогодні заважає ухвалити зміни до закону про вибори щодо відкритих списків?

Володимир Зубанов: А зараз цейтнот. Зараз кажуть, що в середу треба всі закони відпрацювати.

Юлія Жмакіна: У пакеті буде це питання?

Володимир Зубанов: Я думаю, що не напрацюють і не буде, бо не встигнуть. Це складна річ. Ці відкриті списки.... Треба змінювати багато чого, тоді вибори будуть, може, за рік, може, і далі.

Людмила Супрун: Я тут мушу не погодитися. Насправді це питання виключно політичне, чи погоджуються політичні партії відкрити інформацію для своїх виборців.

Мушу сказати, що зараз у робочій групі зовсім по-іншому ставиться питання...

Юлія Жмакіна: А Ви в курсі, що в робочій групі відбувається?

Людмила Супрун: Безперечно, що в курсі.

Юлія Жмакіна: А хто ваш представник у робочій групі?

Людмила Супрун: Всі, тому що ми спілкуємося з усіма членами робочої групи.

Мушу сказати, що сьогодні декілька позицій нас хвилює. По-перше, крім парламентських партій, більш ніяка інша партія, яка буде брати участь у виборах, не допускається до процесу підрахунку голосів. Ми вважаємо, що це нерівні умови для участі у виборах.

Справа в тому, що є чисельність комісії. Якщо партій буде багато (я в цьому сумніваюся, тому що партії консолідуються сьогодні), то по жеребкуванні з цих партій вибирається відповідна кількість представників, щоб сформувати безпосередньо комісію. Але коли йде багато чи декілька партій, а беруть участь у підрахунку голосів тільки парламентські, то, чесно сказати, це нерівні умови для проведення виборів.

Ну, це ще півбіди...

Люди вимагають відкритих списків, Європа вимагає відкритих списків, позапарламентські політичні партії вимагають відкритих списків, а це питання навіть не стоїть в порядку обговорення робочої групи.

Крім того, навіть сьогодні зняли таку дуже серйозну річ як подання декларації кандидатами на посади депутатів. Тобто, закрили ще більше ці списки. Хто це будуть за люди? Які їхні статки? З чим вони йдуть? Чи мають вони гроші закордоном?

Ще одна інформація, яку ми знаємо, бо вона публічна. Сьогодні намагаються заборонити, робоча група відпрацьовує матеріал, щоб не допустити голосування по відкріпних талонах.

Уявіть собі, що в червні або в липні, якщо ми говоримо про вибори на цей період часу, ні студенти, ні ті люди, які у відпустках, адже вони не можуть залишатися вдома тільки тому, що вибори, бо у них є діти, якісь плани, путівки, тобто ці люди взагалі не зможуть взяти участь у голосуванні.

А для кого ми вибори організовуємо? Ми ж не для політиків організовуємо, ми ж для виборця організовуємо. Тому виключити людей з голосування в період, коли вони пересуваються між містами чи не перебувають на місці постійного проживання, то це означає проводити вибори недемократичні, тому що не забезпечена можливість взяти участь у виборах.

Ще одне. Дуже цікаве! Сьогодні, за законодавством, якщо 10% фальсифікацій, тобто недійсних протоколів, тоді вибори можуть бути визнані недійсними. За сьогоднішнім законодавством, обговорюється в робочій групі питання, щоб тепер не 10% рахувати, а 20%. Тобто, фальсифікуйте скільки хочете, якщо менше, ніж 20%, то вважається, що все правильно. Оце у нас така демократія.

У зв’язку з цим позапарламентські політичні партії (ми всі між собою спілкуємося) домовилися, що ми не можемо брати участь у такому виборчому процесі, тому що ми не знаємо сьогодні правил.

Політичні партії вступили в переговорний процес, не ухвалили рішення стосовно основних питань, фактично вже зірваний виборчий процес. Тому проводити вибори ні 24, ні 15 на цих умовах неможливо.

Хай буде так, що одна сторона вимагає 15 липня, друга сторона вимагає 28 жовтня, то ні по вашому, ні по нашому, хай проходять вибори у вересні, коли люди приїжджають на місця, коли вони не перебувають у відпустках і можуть голосувати.

Володимир Зубанов: Я багато з чим згоден. Тільки я не знаю, яка там інформація про робочу групу. Сьогодні вони знову ні до чого не домовилися і завтра будуть продовжувати.

Юлія Жмакіна: Пане Зубанов, а є консолідована позиція Партії регіонів щодо виборчої системи? Яка вона?

Володимир Зубанов: У нас немає там, що відкриті списки. Треба от зараз на позачергові вибори робити, але якщо ми беремо 450 округів, то це ми повинні нових людей висувати, їх шукати треба, щоб на цьому окрузі людина знана була. Ті люди, які зараз у списках є, вони, звичайно, не можуть усі піти по тих чи інших областях, наприклад, Закарпаття, Буковина інші області. Це дуже складна ситуація. Там переформатується весь список... Одним місяцем це не обійдеться, треба якийсь час.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Коаліція проти голосування пакетом законопроектів щодо дострокових виборів і пропонує Президентові новий «круглий стіл» • Робоча група узгодила зміни до закону про вибори народних депутатів України • «Наша Україна» пропонує внести в угоду про створення мегаблоку заборону на блокування з Партією регіонів, соціалістами та комуністами • Компартія відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності • Робоча група на фінішній прямій?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG