Доступність посилання

ТОП новини

Американці досліджують місцевість у Чехії для радара протиракетної оборони


Оксана Пеленська Прага, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Група американських фахівців закінчила обстеження теренів у місцевості Брди в Чехії, де міг би бути встановлений радар американської протиракетної оборони. За словами чеських військових, система буде віддалена від найближчого житлового будинку щонайменше на 5 кілометрів. Однак остаточне рішення щодо місця розташування радару буде винесене пізніше.

Спільний американсько-австралійський надсекретний антиракетний радар на базі "Pine Gap" (Соснова ущелина) у Австралії.
(epa)
Американські фахівці вивчали передусім гідрологічні й геологічні умови терену навколо місцевості Брди. Американці також цікавились такими питаннями, як доступність транспорту чи стан місцевої інфраструктури.

Враховуючи настрої місцевого населення, яке переважно негативно ставиться до розташування радару в цьому районі, американські фахівці також намагались з’ясувати, чи обмежить радар роботу електро- і телекомунікацій, зокрема, радіо і телебачення, і, навпаки, чи матимуть ці комунікації вплив на роботу радарної системи.

За словами заступника міністра оборони Чехії Томаша Пояра, американська протиракетна система дещо обмежить роботу чеської військової бази в Брдах, до якої місцеве населення вже звикло.

Однак про остаточне рішення у справі розташування радару в Чехії говорити ще рано. І в цілому, вважають чеські аналітики, центр уваги мав бути перенесений із технічних проблем на роботу з громадськістю, яка мало обізнана з тим, кого, як і від чого має захищати протиракетна радарна система США.

Потрібні діалог і серйозні аргументи

Зокрема, відомий чеській політолог, колишній радник першого президента Чеської Республіки Вацлава Гавела Ïржі Пеге вважає, що є аргументи, які б могли переконати супротивників радару: «Найвагомішим аргументом у протистоянні сторін мало б бути включення цього питання до ширшого контексту. Тобто, якщо б справді вдалось переконати чеське суспільство в тому, що цей радар є складовою тактики НАТО і Європейського Союзу. На жаль, зараз про це не говориться. І чеська, і польська сторони провадять двосторонні переговори».

Із російською стороною, на думку чеського аналітика, також потрібно продовжувати діалог. Зрештою, так само, як і з сусідньою Словаччиною, де прем’єр Роберт Фіцо також висловлюється проти ракетної системи США у Польщі та Чехії.

Тема розташування американського радару в Чехії розглядатиметься і під час візиту до Праги Президента США Джорджа Буша.Він запланований на 4 червня цього року.

Матеріали до теми:

• Переговори про ПРО • Буферна Зона • "Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем. • США не зверталися до України щодо розміщення елементів ПРО • Польща хоче, щоб її захищали США • Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі.
XS
SM
MD
LG