Доступність посилання

ТОП новини

Кількість хворих на СНІД зростає щодня


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Серед країн Східної Європи Україна веде перед за кількістю ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Наразі найбільше хворих у Дніпропетровській та Донецькій областях.

Лабораторія з діагностики СНІДу та СНІД-асоційованих інфекцій
(ukrinform)
Щодоби на Дніпропетровщині реєструють по три нові випадки захворювання на СНІД і 6 — зараження ВІЛ. Наразі на диспансерному обліку в дніпропетровському Центрі СНІДу перебуває майже триста дітей, кожному десятому з них поставили діагноз — СНІД.

Лікарі кажуть, що тільки третина ВІЛ-позитивних дітей живуть у родинах із відносно задовільним матеріальним достатком і можуть витрачати гроші на здоров’я дитини. Решту виховують неблагополучні батьки — наркомани чи алкоголіки.

Позитивні результати аналізів на СНІД — щодня

У відділенні діагностики СНІДу обласної санстанції розповідають, що обстеження на ВІЛ у них проходять щороку десятки тисяч людей. Тест на СНІД триває не менше тижня, позитивні аналізи реєструють щодня, розповідає лікар відділення Алевтина Гришечкіна.

Усі аналізи, кажуть лікарі, для пацієнтів безкоштовні. Так само, як і препарати так званої антиретровірусної терапії. Вони перешкоджають розмноженню вірусу в організмі і продовжують життя.

На Дніпропетровщині цими медикаментами забезпечені тільки кілька сотень людей. Їх купують за бюджетні кошти та гроші різноманітних неурядових організацій та благодійних фондів.

Лікарі ж наразі на фінансування не нарікають, більше скаржаться на своїх пацієнтів. Чимало інфікованих, кажуть медики( в основному, це наркомани), відмовляються від їхньої допомоги, зокрема, АРВ-терапії — вони більше цінують дозу, аніж власне життя.

Більшість ВІЛ-інфікованих приховує свій діагноз

Хвилює медиків і ставлення до ВІЛ-позитивних у суспільстві. Більшість пацієнтів через це змушена приховувати свій діагноз, розповідає завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій облСЕС Надія Марченко.

Між тим серед ВІЛ-позитивних у Дніпропетровську є й ті, хто не приховує свого статусу. Навпаки, намагається розповісти іншим, що діагноз ВІЛ — це ще не вирок.

ВІЛ-інфікована Світлана є представником однієї з міжнародних організацій, що об’єднує хворих із різних країн світу. Світлана живе з ВІЛ уже 10 років.

«Це не настільки страшна хвороба, як її малюють. Усе залежить від того, який ти ведеш спосіб життя, настільки любиш сам себе. З цим можна жити, і жити повноцінно. Єдине — щоб люди знали, що з цією хворобою можна жити. У нас усі дуже мало поінформовані, мало інформації навіть у лікарів», — каже Світлана.

Офіційна статистика щороку на Дніпропетровщині фіксує до двох тисяч нових випадків ВІЛ-інфекцій. Представники неурядових організацій кажуть, що насправді кількість хворих та інфікованих принаймні вдесятеро більша.

Найчастіше від ВІЛ потерпає міське населення. Із міст — кожні троє з чотирьох інфікованих.

Наразі найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції не в мегаполісах, а в невеликих містах. Приміром, у шахтарській Тернівці на 100 тисяч населення приблизно дві з половиною тисячі інфікованих.

Матеріали до теми:

• Європарламент закликав Єврокомісію підтримати сусідні країни в боротьбі зі СНІДом • ООН бореться з ВІЛ/СНІД у Криму. Чи підключиться кримський уряд? • ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи • Багато країн СНД мають рівень розвитку Африки і потребують відповідного рівня міжнародної допомоги, йдеться у доповіді Програми розвитку ООН • Портрет небайдужої людини: до Міжнародного дня боротьби з ВІЛ-СНІДом • Фотовиставка у Празі: кожний десятий хворий на СНІД – це Одеса
XS
SM
MD
LG