Доступність посилання

ТОП новини

У Європі вітають домовленість, якої досягли Президент і Прем’єр-міністр України про проведення дострокових виборів


Її привітали Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана, віце-президент Європейського Парламенту Марек Сівец, генеральний секретар Ради Європи Террі Дейвис, нинішній голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос.

У Європі вітають домовленість, якої досягли Президент і Прем’єр-міністр України про проведення дострокових виборів

Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана вважає, що ця домовленість прокладає шлях до вирішення політичної кризи в Україні.

У своїй заяві він також високо оцінив запевнення обох українських керівників, що вибори будуть вільні й чесні.

Україна — визначально важлива для Європи країні, близький партнер Європейського Союзу, і демократія й реформи в ній життєво важливі для поглиблення цього партнерства, нагадав Солана.

А агентство «Інтерфакс-Україна» наводить слова речниці Солани про те, що він мав у п’ятницю «дуже тривалу» телефонну розмову з Януковичем.

«Добрим сигналом» назвав домовленість про дострокові вибори в Україні і віце-президент Європейського Парламенту Марек Сівец, інформує агентство «Інтерфакс-Україна».

Генеральний секретар Ради Європи Террі Дейвис назвав домовленість українських керівників «важливим кроком у закінченні протистояння, яке занадто довго блокує нормальне функціонування демократичних інституцій в Україні».

Тепер пріоритетним повинне бути збереження діалогу та забезпечення того, щоб вибори були вільними, справедливими і правильно підготовленими, додав він.

Рада Європи висловлює готовність надати українській владі будь-яку необхідну допомогу в цій підготовці, мовиться в заяві Дейвиса.

Радий домовленості і бачить у ній «позитивний знак» і нинішній голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос.

Він висловив упевненість, що ситуацію з демократичними виборами буде розв’язано, і закликав обидві сторони полегшити діяльність робочої групи, яка має підготувати вибори.

Моратінос у своїй заяві також закликав сторони продовжити конструктивний політичний діалог, щоб вибори відбулися демократичним чином.

Раніше в п’ятницю Віктор Ющенко і Віктор Янукович після зустрічі між собою повідомили, що домовилися про проведення дострокових парламентських виборів.

Президент по тому повідомив, що доручив міністерству закордонних справ звернутися до іноземних держав із проханням надіслати на ці вибори спостерігачів.

Вибори мали б відбутися приблизно через 60 днів після того, як згадана робоча група підготує їх. Точної дати ще не визначено.
XS
SM
MD
LG