Доступність посилання

ТОП новини

Президент після закінчення кризи знову їде до Брюсселя


Сергій Драчук Прага, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Президент України Віктор Ющенко знову вирушає сьогодні на зустрічі з керівниками Європейського Союзу — після того, як із ними щойно зустрівся Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Особливий планований пункт візиту до Брюсселя — вже регулярна участь Ющенка в саміті Європейської народної партії.

Сьогодні в Брюсселі Президент Віктор Ющенко має зустрітися з координатором зовнішньої політики ЄС Хав’єром Соланою і головами Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та Європарламенту Гансом-Ґертом Петтерінґом.

Детальніші плани робочого візиту не називали, лише повідомили, що вчора в телефонній розмові Ющенка й Баррозу вони обговорили, серед іншого, проблемні питання, які виникають навколо ухвалення оновленої конституції чи договору про функціонування Євросоюзу.

Останнім часом Ющенко побував у Брюсселі й зустрічався з чільними європейськими керівниками на початку березня і в середині квітня, ще коли в Україні тривала серйозна політична криза.

Після закінчення кризи можна рушати вперед?

Але й тоді в ЄС говорили про перспективи відносин із Києвом після її закінчення.

Під час квітневого візиту Баррозу, наприклад, заявив: «Сподіваюся, що нинішні політичні труднощі в Україні будуть скоро подолані, і тоді ми зможемо дійсно рушити вперед у наших тісніших відносинах — усе тісніших, сподіваємося, — між Європейським Союзом та Україною».

Нинішній візит до ЄС для Ющенка якраз і буде першим після закінчення найгострішої частини кризи.

До Європи — через Народну партію?

Окремий пункт порядку денного — планована участь Президента України в саміті Європейської народної партії. Свій саміт партія проводить щоразу перед самітом Ради ЄС.

Свій березневий візит до Брюсселя Ющенко теж приурочив якраз до попереднього саміту цієї організації, в якій українські партії «Народний союз „Наша Україна“», а також «Народний рух України» є спостерігачами.

Європейська народна партія називає себе провідною політичною силою Європи, маючи в своєму складі 69 правих і правоцентристських партій-членів із 37 країн, 16 державних керівників (серед них порахували й Віктора Ющенка, хоча партія «Наша Україна», почесним головою якої він є, в Європейській народній партії лише спостерігач) і творить найбільшу фракцію в Європейському Парламенті.

Тож участь у саміті цього міждержавного політичного об’єднання дає Президентові України ще одну можливість поспілкуватися з багатьма однодумцями і представниками керівництва ЄС і європейських країн.

У Прем’єра свої плани

Напередодні, у понеділок, із керівниками Євросоюзу зустрічався в Люксембурзі на засіданні Ради співпраці Україна — ЄС і Прем’єр-міністр Віктор Янукович.

А сьогодні, коли з європейцями зустрічається Президент, Прем’єр натомість приїжджає на два дні до Москви на засідання комітету економічної співпраці міждержавної українсько-російської комісії.

Матеріали до теми:

• “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів
XS
SM
MD
LG