Доступність посилання

ТОП новини

Гра в мандати


Тетяна Ярмощук Київ, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як довго триватиме епопея зі складанням депутатських повноважень опозицією? Чи принесе сьогоднішній день нових екс-депутатів? І кому вигідне затягування цієї процедури?

Опозиція виконала зобов’язання і написала заяви про складання депутатських повноважень, каже Президент Віктор Ющенко і звинувачує спікера парламенту п’ятого скликання у маніпуляції із оголошенням цих заяв: “Те, що відбувається зараз у Верховній Раді, – це маніпулювання головою парламенту в поточній політичній ситуації. Опозиція виконала свої зобов’язання, які вона брала на себе. І згідно із Конституцією, зі статтею 82, Верховна Рада 5 скликання є неповноважною”.

Віктор Янукович, в свою чергу, заявляє, що опозиція має скласти повноваження до кінця цього тижня, втім, у затягуванні звинувачує опозицію: “Заява, яка була підписана Президентом, Головою ВР та Прем’єром, виконується. Залишилася її остання частина, яка практично відкриває шлях до дострокових виборів: це зняття повноважень 151 депутата. Цей процес зараз триває у парламенті. Сподіваюся, що до кінця тижня у народних депутатів вистачить мужності, але вони поки що не поспішають”.

Перекупити і зірвати ідею дострокових виборів?

Ситуація зі складанням депутатських мандатів, найімовірніше, завершиться вже наступного тижня, вважає політолог Олександр Палій: “На сьогодні зберігається ще певне сподівання, що вдасться перекупити певну кількість депутатів від опозиції, які не складуть свої повноваження, і таким чином зірветься вся ідея дострокових виборів. Швидше за все, ця ідея не буде реалізована, і тому завершення цієї ситуації буде вже найближчим часом, але мало вірогідно, що до вихідних”.

За домовленостями Президента, прем’єра та спікера, підставою для дострокового припинення повноважень парламенту має стати складання повноважень 151 депутатом. Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” провели з’їзди, де ухвалили рішення про обнулення виборчих списків. Після чого Віктор Ющенко підписав указ, яким призначив дострокові вибори парламенту на 30 вересня.

Наразі Олександр Мороз оприлюднив лише 79 заяв про складання депутатських повноважень опозицією: 50 бютівських та 29 нашоукраїнських.

Матеріали до теми:

• Політична криза в Україні: як її бачать журналісти в Донецьку і Львові? • Гра в мандати • Юлія Тимошенко: «Бютівці» і «нашоукраїнці» особисто підтвердять спікеру складення своїх повноважень • Віктор Ющенко вважає Верховну Раду V скликання неповноважною • Політики взялись за ЦВК • Політичні провідники. Яким має бути лідер? І чи є лідери в Україні? • Президент України закликав ЦВК забезпечити об’єктивне проведення виборів • Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення"
XS
SM
MD
LG