Доступність посилання

ТОП новини

Саміт «Групи Восьми». Хабарництво серед політиків та боротьба з ожирінням у Німеччині. (Огляд німецької преси)


Надія Кандиба Німеччина, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Німецька преса повідомляє про досить напружений саміт «Групи Восьми», який нині відбувається в курортному містечку Гайліґендамм. Його перебіг визначають суперечки навколо проблеми захисту клімату та намірів США розмістити в Східній Європі елементи системи протиракетної оборони.

Німеччина -- Лідери «Великої Вісімки» під час першої робочої зустрічі у Гайліґендаммі, 7 червня 2007 р.
(epa)
Газета Mitteldeutsche Zeitung сумнівається в тому, що учасникам саміту вдасться похвалитися якимись конкретними результатами. «Цілі Анґели Меркель стосовно захисту клімату можна поховати. США погоджуються взяти участь тільки в розробці документу, який має замінити Кіотський протокол. Але цього замало. Для президента США Джорджа Буша було вже великим кроком саме визнання причетності господарювання людини до потепління клімату. Але це, вірогідно, не допоможе перейти до якихось конкретних дій»,— вважає газета Mitteldeutsche Zeitung.

Із зовсім іншими проблемами доводиться мати справу німецькому політику Гансу-Юрґену Улю. Газета Bild вимагає від колишнього депутата Бундестагу грошового відшкодування за те, що той свого часу вдався до юридичних кроків проти преси. 55-річний Уль є одним із 12 підозрюваних у справі причетності до корупційної афери навколо автомобільного концерну Volkswagen. Після того, як пролунали підозри, що Уль побував на двох оплачених концерном вечірках, куди були запрошені також повії, політик вирішив захистися від таких повідомлень за допомогою суду. Але тепер він сам зізнався, що збрехав, і добровільно поклав на стіл депутатський мандат та партійний квиток. «Досить гіркий крок для Уля, який перебував у СДПН, починаючи від 1969 року»,— прокоментувала газета Bild і додала: «Але після всіх цих скандалів соціал-демократи більше не хотіли мати в своїх лавах такого, як він».

Газета Welt повідомляє про ініціативу німецьких продовольчих компаній, спрямовану на боротьбу з ожирінням. Найпізніше до 2008 року майже всі німецькі виробники солодощів зобов’язалися вказувати на упаковках своєї продукції вміст жирів та кількість калорій. «Кондитерська промисловість робить ставку на добровільне оприлюднення даних про харчову цінність продукту, щоб підняти рівень поінформованості споживачів», — процитувала газета Welt голову спілки кондитерів Sweets Global Network Ганса Штромаєра. Згідно з офіційними даними, в Німеччині нині нараховується 39 мільйонів осіб із надвагою. Це майже половина всіх жителів країни.

Матеріали до теми:

• Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • У Німеччині розпочався саміт «Групи Восьми» • Польська преса: Владiмір Путін прив’язаний до влади і погрожує Європі ядерною війною
XS
SM
MD
LG