Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса: Владiмір Путін прив’язаний до влади і погрожує Європі ядерною війною


Єва Поштар Варшава, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Черговим обмеженням російської демократії називає польська преса ідею президента Росії Владiміра Путіна щодо продовження до 7-ми років президентського терміну. Польські коментатори звертають увагу і на підвищення тонусу висловів російського президента під час переговорів президента США Джорджа Буша про розміщення в Чехії та Польщі елементів американського протиракетного щита. Останні політичні заяви російського президента напередодні саміту "Групи Восьми", що в середу починається в Німеччині. Що в цій ситуації скаже Владіміру Путіну президент США Джордж Буш, запитують польські коментатори.

Чи прислухається Путін до зауважень Заходу?
(TASS)
Щодення газета "Жечпосполіта" у вівторок наводить коментарі політиків Заходу на останні висловлювання президента Росії Владіміра Путіна про встановлення елементів ПРО в Чехії та Польщі. Владімір Путін заявив про відплатні дії Росії на таку американську ініціативу.

"Наскільки мені відомо, Росія єдина країна, яка хоче націлити свої ракети на Європу", – так коментував заяву лідера Росії речник НАТО Джеймс Аппатурай. Газета "Жечпосполіта" наводить також слова держсекретаря США Кондолізи Райс, яка сказала, що ПРО має захищати Європу та США від нападу Ірану. Щоденник цитує і представника Ірану, який прокоментував ідею встановлення американського протиракетного щита такими словами: "Це жарт року. Наші ракети не досягнуть Європи".

Щоденна газета "Дзєннік" у вівторок багато місця відводить питанню про спадкоємництво президентського крісла в Кремлі. "Путін прив''язаний до влади" – такий заголовок оглядової статті в "Дзєнніку". Газета коментує останню прес-конференцію Владіміра Путіна, на якій він говорив про потребу продовження навіть до 7-ми років президентської каденції в Росії. Газета "Дзєннік" пише, що російські політтехнологи не були здивовані такої заявою свого президента. Різні варіанти збереження при владі Владіміра Путіна вони розробляють уже роками, пише "Дзєннік". Експерти погоджуються в одному: ця заява співзвучна з черговим обмеженням демократії в Росії.

Останні заяви російського президента коментує також впливовий польський щоденник "Газета виборча". Однак московський кореспондент газети не переконаний — продовження президентського терміну Владімір Путін хоче для себе чи для свого наступника? Газета наводить результати опитування громадської думки, за яким третього терміну при владі для Влідиміра Путіна хоче більше половини росіян, а 35 відсотків хоче, щоб він був довічним президентом.

Більшість польських коментаторів вважають, що останні войовничі вислови російського президента тісно пов''язані зі внутрішньою ситуацією в Росії. Польські ЗМІ наводять слова американського президента про те, що "холодна війна" у міждержавних відносинах закінчилась. З іншого боку, польські фахівці вважають, що Західна Європа, розраховуючись твердою валютою за російську нафту та газ, виростила собі під боком нову імперію.

Матеріали до теми:

• Буш сказав Путіну з Праги, що Росія – не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації • Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО
XS
SM
MD
LG