Доступність посилання

ТОП новини

Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборчий піар, чи реальність від природи? Урядовці продовжують заявляти про необґрунтованість підвищення ціни на хліб. Чи є підстави для зростання його вартості, чи ця ситуація спровокована місцевими чиновниками?

Прем''єр-міністр Віктор Янукович оглядає посіви зернових під час робочої поїздки до Одеської області
(official site)
Після погрози Прем’єра Віктора Януковича звільнить економічний блок уряду, якщо їм не вдасться нормалізувати ситуацію на ринку хлібопродуктів, урядовці заговорили про необґрунтованість зростання ціни на хліб. За словами заступника міністра аграрної політики Ярослава Гадзала, нині Україна забезпечена необхідною кількістю зерна, а на ринку є необхідна кількість борошна.

Хто винен у нинішньому підвищені ціни на хліб?

У нинішній ситуації винна місцева влада, за згоди якої підприємці й почали підвищувати ціну на хліб, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода екс-міністр агрополітики, соціаліст Олександр Баранівський: “Усі підприємства, які виробляють хлібобулочні вироби, заготовили сировину минулого року, за стабільними цінами, тож ціну вони можуть тримати на рівні тієї, яка була раніше. Більше того, ціна газу сьогодні не мінялася, ціна електроенергії теж. То якщо сьогодні десь починає мінятися ціна, це виключно бізнесові інтереси. Відчуваючи те, що цьогоріч буде недобір врожаю, і ціна на зерно зміниться, намагаються завчасно на цьому нагріти руки”.

На думку ж експертки Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенії Ахтирко, зростання ціни на хліб спровокував Кабінет Міністрів, який створив ажіотаж на ринку зерна: “Ринку була дана низка негативних сигналів, що з врожаєм майбутнім не все гаразд, і це сприйняли, як те, що ціни будуть зростати, і щоб убезпечитися ціни почали підвищувати вже зараз. Але переконливої інформації щодо майбутнього врожаю уряд ще не надав. Є досить суперечлива інформація щодо того, скільки врожаю було втрачено. За одними відомостями, це 10%, за іншими – 50-60%. Ажіотаж, який нагнітався наприкінці травня, на початку червня, звичайно, був дуже негативним сигналом для багатьох”.

Уряд знову може взятися за встановлення квот експорту

Урядовці заявляють, що саме через неврожай квоти на експорт зерна знову можуть повернути, тобто визначатиме їх уряд. За словами віце прем’єра Віктора Слаути, це може статися вже з 1 липня.

На думку ж колишнього міністра фінансів, бютівця Сергія Терьохіна, такий крок уряду Януковича призведе до зниження закупівельних цін на зерно та спричинить зростання корупції: “Внутрішнє споживання повністю покривається, навіть з запасом того врожаю, який може бути навіть за песимістичними оцінками пана Януковича. А що таке введення заборони експорту? Ціни на хліб впадуть. Зернотрейдери, які мають великі контракти на українську пшеницю, не схочуть її купувати, тому що знатимуть про ризик такої заборони. Якщо ж ці квоти, як нам сьогодні говорить Міністерство агрополітики, будуть поділятися за принципом, хто перший прийшов, той перший отримав, то тоді уявіть собі ступінь корупції, яка може виникнути при такій формулі”.

Минулої осені Кабінет Міністрів Януковича вже запроваджував квоти на експорт зерна. Це викликало невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній. За підрахунками експертів Україна від цього зазнала збитків на суму у майже 200 мільйонів доларів.

Матеріали до теми:

• Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай?
XS
SM
MD
LG