Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині розпочався саміт «Групи Восьми»


Надія Кандиба Німеччина, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині розпочався саміт «Групи Восьми». Політичні лідери США, Франції, Німеччини, Італії, Канади, Японії і Росії зібралися в курортному містечку Гайліґендамм, розташованому на Балтійському морі. У середу вже пройшли перші двосторонні зустрічі, на яких домінує тема кліматичних змін. Увечері учасники саміту зберуться разом на спільну вечерю.

16 тисяч поліцейських та 12 кілометрів колючого дроту під струмом охороняють місце проведення саміту «Групи Восьми»
(AFP)
Щоб вісьмом політичним лідерам ніхто не заважав у романтичному приморському містечку в неформальній обстановці розмірковувати про найпекучіші проблеми сьогодення, організаторам саміту довелося серйозно попрацювати. До федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія стягнуто 16 тисяч поліцейських, а в морі чергують німецький військовий фрегат та американський крейсер, а саме містечко обнесли дротяним парканом. Ця загорожа – два з половиною метри заввишки й 12 кілометрів завдовжки.

Такі суворі заходи безпеки вживаються небезпідставно. Очікується, що в ці дні в район Гайліґендамма прибуде близько 100 тисяч антиглобалістів. У середу, попри всі кордони, кільком сотням демонстрантам вдалося продертися до самого паркану, де перебувати уже заборонено. Знову мали місце сутички з поліцією. Правоохоронці цього разу, однак, довго не чекали, а відразу після того, як з натовпу полетіло каміння, застосували водомети.

(Courtesy photo)
Боротьба зі зміною клімату

Одна з головних тема зустрічі в Гайліґендаммі – боротьба зі зміною клімату. Господар саміту, канцлер Німеччини Анґела Меркель сподівається, що попри розбіжності, після переговорів будуть і конкретні результати. Після першої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем німецький канцлер заявила: «Ми провели ґрунтовну розмову. І якщо ми співпрацюватимемо, то матимемо хороші шанси досягти поступу».

Буш, у свою чергу, підтвердив, що хоче разом із Німеччиною працювати над новою угодою щодо захисту клімату.

Німеччина -- Президент Росії Володимир Путін та Канцлер Німеччини Анґела Меркель у Гайліґендаммі, 6 чернвя 2007 р.
(epa)
«Владімір – тобі нема чого боятися системи ПРО»

Не менший інтерес і до двосторонніх переговорів президентів США й Росії. Річ у тім, що Москва роздратована намірами Вашингтона збудувати в Східній Європі елементи американської системи протиракетної оборони і навіть погрожує перенацілити свої ракети на об’єкти у Європі.

У зв’язку з такою реакцією глава Білого дому напередодні заявив: «Ми говоритимемо з президентом Путіним і не тільки під час саміту «Групи Восьми», але й у Сполучених Штатах, коли він туди приїде. Моє послання буде таким: Владімір (я називаю його Владімір), тобі нема чого боятися системи протиракетної оборони. Власне кажучи, чому б тобі не співпрацювати з нами над системою ПРО».

Коментуючи останні висловлювання Путіна й Буша, дехто з німецьких оглядачів згадує сцени із сатиричної стрічки Стенлі Кубрика «Як я перестав хвилюватися й полюбив атомну бомбу».

Прибудуть і лідери африканських країн та держав із перехідною економікою

Коментатори побоюються, що проблемні відносин між Заходом і Росією можуть дещо відтіснити інші, на їхню думку, значно важливіші глобальні теми, такі як боротьба з бідністю в Африці. До речі, в п’ятницю, останній день форуму, до Гайліґендамма запросили лідерів із африканських країн, а також із держав з перехідною економікою, зокрема, з Китаю, Бразилії, Індії, Мексики. Загалом нинішня неформальна зустріч керівників 7 провідних індустріальних країн світу й Росії обійшлася платникам податків у 92 мільйони євро.

Матеріали до теми:

• У німецькому курортному місті Гайліґендамм розпочався саміт «Групи Восьми» • Насильство, залякування – що стоїть за агресивністю Росії? • Польська преса: Владiмір Путін прив’язаний до влади і погрожує Європі ядерною війною • Буш сказав Путіну з Праги, що Росія – не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації
XS
SM
MD
LG