Доступність посилання

ТОП новини

Що чекає на новий проект Євроконституції?


Василь Зілгалов Прага, 20 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні дводенного саміту ЄС у Брюсселі, на якому у четвер і п’ятницю намагатимуться узгодити новий проект Євроконституції, є побоювання щодо його позитивного результату. Польща незгодна із пропозицією Німеччини щодо нового принципу ухвалення рішень в ЄС. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу попередив у вівторок, якщо на саміті не досягнуть нової конституційної угоди, ЄС втратить глобальне довір’я і його дієздатність постраждає також.

(© European Community, 2007)
Очікуваний 21 червня в Брюсселі саміт ЄС готувався лідерами спільноти як доленосна подія для Євросоюзу. Основну роль у підготовці саміту відіграє Німеччина, яка завершить тут своє піврічне головування і намагається досягти нової конституційної угоди ЄС, яка б замінила амбіційний проект Євроконституції, котрий провалили у 2005 році на референдумах у Франції та Голландії. Перед цим його затвердили 18 із 27 членів ЄС. Нині це створює додаткові проблеми, бо країни, які вже затвердили Євроконституцію, не бажають якихось серйозних правок у новий угоді. Нині ж Німеччина і більшість країн пропонують новий, коротший і нібито лаконічніший проект Євроконституції, який ухвалювали б лише національні парламенти.

Чи піде вперта Польща на компроміс?

Польща виступає проти нових правил європейських виборів, за якими країни з великим населенням на кшталт Німеччини будуть мати удвічі більше голосів, аніж Польща, тоді як сьогодні Варшава має в ЄС всього на два голоси менше від Берліна. Та й сам принцип ухвалення рішень в ЄС – простою більшістю, коли рішення приймається, якщо за нього проголосувало 55 відсотків країн ЄС, що представляють 65 відсотків населення, також не влаштовує Польщу. Хоча у середу вже стало відомо, що Варшава нібито змінила свою позицію і може піти на компроміс. Про це сказав у інтерв’ю німецькому часопису «Більд» прем’єр польського уряду Ярослав Качиньський. Вірогідно, що аргументи президента Єврокомісії Баррозу вплинули на поляків. Зокрема, пан Баррозу сказав: якщо європейці не можуть узгодити свої позиції щодо власних інституцій, то не зможуть переконувати світ у тому, що вони серйозно ставляться до глобальних проблем.

Які закони матимуть верховенство, європейські чи національні?

Окрім поляків, серйозні заперечення щодо нової конституційної угоди мають Велика Британія і Франція, особливо, що стосується централізації зовнішньої політики ЄС та верховенства європейського законодавства над національним. Цього ж бояться і в Чехії та Голландії.

Жозе Мануель Баррозу закликав у вівторок всіх учасників майбутнього саміту уникнути конфронтації. Треба бути відповідальними і конструктивними, а не керуватися застарілою риторикою перемог і поразок, сказав він.

Президент Єврокомісії наголосив, що у разі провалу саміту «у Європі можуть програти всі».

За пропозицією Німеччини, на саміті 21-22 червня всі країни мають формально проголосувати за новий проект Конституційної угоди. Остаточна версія буде підготовлена до кінця 2007 року, з тим щоб до середини 2009, коли будуть наступні вибори до Європарламенту, єдина конституція була затверджена всіма країнами ЄС.

Наприкінці червня Німеччина передає головування в ЄС Португалії.

Матеріали до теми:

• Чи вдасться Польщі заблокувати оновлену європейську конституцію, чи дійде згоди Вишеградська «четвірка»? • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС • Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG