Доступність посилання

ТОП новини

Cаміт «Групи Восьми» розпочався у середу в німецькому курортному місті Гайліґендамм


Голова Єврокомісії Жозе Мануель Барозу, який присутній на саміті «Групи Восьми», заявив, що «справжньою проблемою сучасного світу є те, що люди вмирають щодня від голоду або через відсутність питної води – і цей факт свідчить про те, що зміна клімату є великою проблемою на планеті».

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Барозу, який присутній на саміті «Групи Восьми», заявив, що «справжньою проблемою сучасного світу є те, що люди вмирають щодня від голоду або через відсутність питної води – і цей факт свідчить про те, що зміна клімату є великою проблемою на планеті».

Президент США Джордж Буш та Канцлер Німеччини Анґела Меркель у Гайліґендаммі, 6 чернвя 2007 р.
(official site)
Тему зміни клімату порушив на саміті під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і американський президент Джордж Буш: «Я приїхав з величезним бажанням працювати разом з вами над Кіотським протоколом – над тим, як досягнути головних цілей. Одна з них – це зменшення парникового ефекту в атмосфері Землі. Інша ціль – досягти більшої енергетичної незалежності, точніше, незалежності від поставок сирої нафти як із регіонів, де у нас є друзі, так і з тих, де у нас друзів немає».

Господарка саміту – канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила журналістам у день відкриття: «На мою думку, від нинішнього саміту має виходити чіткий сигнал для людей, ми повинні придати глобалізації людські риси, взяти до уваги її людські аспекти. Ми повинні вести війну зі злиднями, гарантувати свободу інвестицій, розвивати світову торгівлю. Ми повинні обміркувати, як загальними зусиллями стримувати міжнародні конфлікти».

Анґела Меркель, яка нині головує в «Групі Восьми» і котра влаштувала цей саміт, сподівається, що, незважаючи на розбіжності, по закінченні переговорів їхні учасники зможуть похвалитися конкретними результатами.

Після першої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем німецький канцлер заявила: «Ми провели ґрунтовну розмову. І якщо ми співпрацюватимемо, то матимемо хороші шанси досягти поступу».

А президент США Джордж Буш зазначив: «Я прийшов із глибоким бажанням переконатись, що усі африканці, які страждають від ВІЛ та СНІДу, отримають допомогу від «Групи Восьми». Я прагну працювати з людьми за круглим столом, щоб подолати малярію і нагодувати голодних».

У четвер мають відбутися робочі засідання «Групи Восьми». До групи держав «Групи Восьми» («G8») входять США, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія, Канада, Франція, а в останні роки і Росія.

Учасники саміту збираються обговорити низку міжнародних питань, зокрема, ситуацію в Ірані, Іраку, краї Косово, Афганістані, проблеми нерозповсюдження ядерної зброї і питання боротьби з тероризмом.

На порядку денному будуть і питання енергетики, відповідальності світових економік, збільшення міжнародних інвестицій, забезпечення стабільності фінансових ринків.

Німеччина -- Президент Росії Володимир Путін у аеропорту Ростоку, 6 чернвя 2007 р.
(epa)
Також очікується, що президенти США та Росії, Джордж Буш та Володимир Путін, обговорять гострі проблеми двосторонніх відносин. Йтиметься, зокрема, про розміщення елементів американської системи ПРО в Європі, які викликають негативну реакцію з боку Росії.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш, перебуваючи у вівторок в Чехії зазначив, що Москва безпідставно побоюється американських систем ПРО у Східній Європі: «Мета нашої системи ПРО – захистити вільні народи від можливості ракетного нападу з боку країн-ізгоїв. Вони – справжня загроза миру. Я говорив президенту Путіну: США – не ворог. Ворогом такого вільного суспільства, як наше, можуть бути радикали, екстремісти або країни-вигнанці, які намагаються шантажувати вільний світ, щоб популяризувати свою ідеологію».

У Празі Президенти США та Чехії домовилися про розміщення елементів американської системи протиракетної оборони на чеській території.

Реагуючи на плани Америки Володимир Путін раніше заявляв, що Росія може націлити російські ракети на Європу.

Німеччина -- Поліція оточила групу антиглобалістів, які заблокували залізничну колію до містечка Гайліґендамма, 6 червня 2007 р.
(epa)
У Німеччині в день початку саміту «Групи Восьми» тривають сутички – поранені кілька поліцейських.

Тисячі антиглобалістів у середу юлокували шляхи від аеропорту до Гайліґендамма, який на час саміту обнесли огорожею з колючого дроту.

Протестувальники жбурляли каміння за паркан, поліція застосувала проти них сльозогінний газ і водомети.

Матеріали до теми:

• У Німеччині розпочався саміт «Групи Восьми» • Насильство, залякування – що стоїть за агресивністю Росії? • Польська преса: Владiмір Путін прив’язаний до влади і погрожує Європі ядерною війною • Висловлювання Президента Росії, що Москва готова перенацілити свої ракети на Європу в разі розташування там американської системи ПРО, викликають «жаль» у НАТО • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО
XS
SM
MD
LG