Доступність посилання

ТОП новини

Європейська Комісія критикує Румунію та Болгарію за корупцію


Мар’яна Драч Прага, 27 червня 2007 (Radio Svoboda.ua) – Болгарія та Румунія повинні активніше боротися з корупцією і робити більше на шляху реформування юридичної системи. Про це йдеться у звіті Європейської Комісії, який мають оприлюднити сьогодні.

Офіційний Брюссель визнає, що Софія та Бухарест намагалися вдосконалити систему правосуддя, але разом з тим вважає, що цих заходів було недостатньо. Пройде ще кілька років перед тим, як юридичні системи у Болгарії та Румунії задовольнятимуть стандарти Європейського Союзу, вважають автори звіту. Вони закликають болгарську та румунську владу активніше боротися з корупцією та організованою злочинністю. І тут, за оцінкою Європейської Комісії, найбільше проблем має Болгарія. Стурбованість у Брюсселі викликають вбивства на замовлення, зокрема місцевих болгарських політиків. Наразі за ці злочини нікого не притягнули до відповідальності.

Європейська Комісія пропонує і конкретні речі, щоб поліпшити ситуацію. Так, зокрема, від Болгарії очікують ухвалення конституційних змін, які гарантуватимуть незалежність судової гілки влади та її підзвітність. За півроку, що минули, Болгарія намагалася поліпшити професіоналізм суддів, але загальну картину це не змінило, вважають автори звіту і закликають ретельно розслідувати злочини у яких підозрюють вищий ешелон болгарської влади.

Членські права можуть призупинити, якщо Болгарія та Румунія не проведуть серйозних реформ

За даними європейських дипломатів, троє комісарів Євросоюзу – з Румунії, Болгарії – та віце-президент Комісії з Італії висловили застереження щодо таких оцінок і виступили із закликом пом‘якшити тональність звіту.

Ще до того, як румуни і болгари приєдналися до Євросоюзу на початку цього року, їх попередили: членські права можуть призупинити, якщо країни не проведуть серйозних реформ. Наразі, як очікують оглядачі, Європейська Комісія не піде на крайні заходи, але разом з тим залишить у силі можливість санкцій.

У Брюсселі будуть ще раз оцінювати стан правових реформ у Болгарії та Румунії через півроку.
XS
SM
MD
LG