Доступність посилання

ТОП новини

“Підлітковий вік Конституції”: чи стала вона за 11 років Основним законом держави?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи знаєте ви хоч одну статтю з Конституції? /images/photo/SL_27.06.2007_n1.jpg Віталій, науковець: - Здається, зараз ніхто не цікавиться Конституцією. Медицина, написано, у нас безкоштовна, а вона платна! /images/photo/SL_27.06.2007_n2.jpg Наталя, студентка: - Людина має право на власність, право на відпочинок, право голосу! /images/photo/SL_27.06.2007_n3.jpg Віктор, пенсіонер: - Я знаю одну статтю - те, що написано між рядків - хто має більше прав, той і правий! /images/photo/SL_27.06.2007_n4.jpg Тетяна, мистецтвознавець: - Чесно кажучи, я не читала. Право там на щось...вибирати і бути обраним! Там повинно бути ще право на гідне життя. /images/photo/SL_27.06.2007_n5.jpg Федір, активіст громадської організації: - Порушуються права! Виборче право -обирають за гроші. Немає ні безкоштовної медицини, ні безкоштовної освіти! Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Завтра їй виповнюється уже одинадцять, і вона давно вже не маля. Однак хоч Конституції України і пішов уже другий десяток після ухвалення, навколо неї ще й досі точаться суперечки — належна вона чи погана, а також ламають списи політики, намагаючись її то переробити, то удосконалити. Чому ж так відбувається, і яка взагалі користь не політикам, а простим людям від Конституції? Чи стала вона за 11 років Основним державним документом?

Жити за законом чи за кримінальними “поняттями”?

Конституція – це документ, в якому визначені основні принципи регулювання відносин у суспільстві. Але книжка, яким би гарним не був її зміст, сама по собі не здатна примусити людей жити за правилами, констатує „батько” української Конституції Михайло Сирота. Саме він у ніч з 27 на 28 червня 1996 року, як голова тимчасової комісії парламенту із прийняття Конституції, простояв на трибуні 15 годин поспіль. Тієї ночі депутати під загрозою розпуску Ради боролися зі сном і схвалювали "пакетом" різні статті. На думку пана Сироти, його “дітище” наразі покинуте і недолюблене як політиками, так і народом:
Михайло Сирота: “Багато людей не хочуть виконувати Закон Божий, то що вже говорити про закон людський!”


“Якщо люди домовилися, а потім порушують ці домовленості, то хіба це Конституція винна!? Це питання до суспільства - або люди домовляються жити за законами і нормами, або вони погоджуються з тим, щоб жити за поняттями, в тому числі і кримінальними”.

Конституція зразка 1996 року була досконаліша, ніж Конституція після політреформи 2004 року, зазначає правник, депутат кількох скликань Юрій Ключковський. Ухвалені зміни до Основного закону, на його думку, значно розширили можливості до узурпації влади:
Юрій Ключковський: “До політичної реформи ставлення до Конституції було більш шанобливим”.


“Значною мірою джерелом теперішньої кризи є саме ці зміни до Конституції. На жаль, у нас і текст Конституції далеко не досконалий. Є люди, які ламають Конституцію через коліно, ясно тоді, що кризи будуть виникати!”

Конституція і її майже ровесники

Десятирічна киянка Марійка читала Конституцію не зі власного бажання. У школі цілий рік вони вивчали правознавство, відтак з Основним законом змушена була ознайомитися. Із задекларованих конституційних прав напам’ять знає право на працю і на житло. А студентка юридичного факультету Аліса переконана, що вчити Конституцію взагалі не треба, а просто варто розуміти її основні засади: “Знання напам’ять статей і що вони проголошують – це не знання Конституції. Наприклад, ми можемо сказати — я знаю напам’ять вірші Шевченка, але це не означає, що ми можемо сказати, що він хотів сказати цим віршем або що означає його творчість”.

У Криму дві Конституції

У Криму двічі відзначають День Конституції: 28 липня вшановують Конституцію України, а 20 листопада відзначають День Конституції Криму. І хоча останнє свято – не вихідний, усе ж урочистості проходять не менші, аніж під час державних святкувань, розповідає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула: “Нинішня кримська конституція – не перша за рахунком. А першим сучасним Основним законом Криму стала Конституція Республіки Крим від 6 травня 1992 року, яка фактично проголошувала півострів самостійною державою і визначала її стосунки з Україною як конфедеративні. Згодом під тиском Києва до неї вносили зміни, аж поки тодішній Президент України Леонід Кучма 1995 року повністю її не скасував.

А зараз, поки українські політики лише ведуть розмови про необхідність розробки нової Конституції України, або ж її серйозного коригування, кримський парламент уже створив робочу групу для того, що виробити новий варіант Основного закону автономії”.


Американська “альфа і омега”

Для американців їхній Основний закон – це базис, на якому ґрунтується усе громадське життя. Чинна Конституція, розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн, упродовж усього свого існування залишається майже незмінною. За весь час її “прикрасили” лише 26 поправками, причому лише 4 з них були ухвалені у 19 ст. : “Для того, щоб будь-яку поправку ухвалити до Конституції, потрібен тривалий і дуже складний процес. Спочатку її мусить ухвалити Конгрес США, потім її мають ухвалити законодавчі збори всіх 50 штатів!”

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG