Доступність посилання

ТОП новини

Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає


Сергій Драчук Прага, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — На триденному саміті керівників семи промислово розвинених демократичних держав і Росії, відомих разом як Група Восьми, який триває сьогодні в німецькому балтійському курорті Гайліґендаммі, вже досягнено першого «прориву» й «великого успіху» — його учасники погодилися до 2050 року скоротити викиди тепличних газів, щоб зупинити всесвітні кліматичні зміни, на 50 відсотків від рівня 1990 року. Далі на саміті розглядатимуть і інші суперечливі теми, такі, як ядерна програма Ірану чи майбутній статус Косова. А ще сьогодні увагу прикувала неофіційна частина саміту — в його кулуарах окремо зустрілися Президент США Джордж Буш і Президент Росії Владімір Путін, щоб обговорити ще одне питання, яке значно охолодило останнім часом відносини між цими країнами, — плани Вашинґтона розташувати в Європі нову систему протиракетної оборони посеред різкої реакції на це Москви.

Німеччина -- Президент Росії Володимир Путін та Президент США Джордж Буш під час зустрічі у Гайліґендаммі, 7 червня 2007 р.
(epa)
Владімір Путін висловив несподівану для багатьох пропозицію: спільно зі США користуватися ще радянською радіолокаційною станцією в Азербайджані, яка нині належить цій державі й яку Москва орендує в Баку. Але чи призведе ця пропозиція до нової домовленості чи компромісу, ще не відомо.

Після розмови з американським колегою Президент Росії заявив, що в його країні уважно розглянули пропозицію американської сторони, але мають власні ідеї: «Перша пропозиція полягає в тому, щоб використовувати орендовану нами в Азербайджані радіолокаційну станцію Ґабала. Я щойно вчора розмовляв у цій справі з Президентом Азербайджану — чинна домовленість із Азербайджаном дозволяє нам це зробити, а Президент Азербайджану наголосив, що він буде лише радий, якщо його країна зможе зробити свій внесок у забезпечення глобальної безпеки».

За словами Путіна, це дасть змогу захистити всю Європу, а не лише її частину, як то були б здатні плани США. І якщо Сполучені Штати пристануть на цю пропозицію замість своєї, сказав російський керівник, його країна вже не муситиме перенацілювати свої ракети на Європу, як то Путін погрозив кілька днів тому.

Не зовсім те, чого хочуть США

Але слова Джорджа Буша після розмови з російським керівником були обтічні: «Унаслідок обговорення ми обидва погодилися вести стратегічний діалог, мати можливість обмінюватися думками й занепокоєностями між нашими міністерствами закордонних справ і оборони, між військовими. Це буде серія серйозних обговорень. Це серйозне питання, і ми хочемо бути впевнені, що дуже чітко розуміємо позиції одне одного. Унаслідок цих розмов, сподіваюся, настане краще розуміння використаних технологій і можливостей для співпраці».

Як сказав американський керівник, він із російським колегою далі обговорюватиме цю пропозицію на їхній двосторонній зустрічі на початку наступного місяця у США.

Його слова про чітке розуміння позицій і можливостей для співпраці небезпідставні: Ґабалинська радіолокаційна станція призначена для виявлення пусків балістичних ракет. Сполучені Штати теж мають такі станції, а в Європі хотіли б розташувати щось зовсім інше: базу протиракет, здатних збивати ракети нападника, і радар для наведення їх на ціль.

Тому, як припустив після зустрічі двох президентів радник Буша Стівен Гедлі, остаточним результатом домовленостей може стати поєднання пропозицій обох керівників.

Головне ж, за його словами, — що Росія висловила бажання до співпраці в протиракетній обороні.

Матеріали до теми:

• Саміт «Групи Восьми». Хабарництво серед політиків та боротьба з ожирінням у Німеччині. (Огляд німецької преси) • У німецькому курортному місті Гайліґендамм розпочався саміт «Групи Восьми» • Президент Естонії: Демократичні країни не погрожують одна одній, а в Росії демократію вважають за загрозу • Насильство, залякування – що стоїть за агресивністю Росії? • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»?
XS
SM
MD
LG