Доступність посилання

ТОП новини

США й надалі не готові відповісти на пропозицію Росії щодо РЛС в Ґабалі


Василь Зілгалов Прага, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Джордж Буш знову назвав пропозицію російського президента Владіміра Путіна щодо спільного використання радіолокаційної станції в Азербайджані «цікавою». Але Вашингтон ще не готовий конкретно відповісти на цю раптову пропозицію Москви. Тим часом Росія заявляє про свою готовність на таку співпрацю із обов’язковою відмовою США від розміщення своїх новітніх елементів системи ПРО у Чехії та Польщі.

Запропонована Путіним РЛС в Габалі
(AFP)
Завершуючи своє європейське турне на початку цього тижня у Болгарії, американський Президент Джордж Буш знову торкнувся російської пропозиції щодо спільного використання радару в Ґабалі (Азербайджан). Він, зокрема, назвав її «доброю ідеєю» — але наголосив: «Я не знаю, чи це технологічно можливо. Я не експерт».

Буш також додав, що сподівається на розуміння: «Ми сподіваємося створити системи, які захищатимуть усіх нас», — і попросив почекати висновків американських експертів на цю пропозицію Москви.

Американський експерт з Джеймзтаунського фонду у Вашинґтоні Ґлен Говард висловив Радіо Свобода думку, що Сполучені Штати були вражені цією пропозицією Путіна і не знали, що відповісти: «Безумовно, росіяни готували це попередньо. Думаю, що тут не обійшлося без колишнього російського прем’єра Євґенія Прімакова. Він міг стояти за цим всім».

Пропозиція про радар: убити багато зайців

Говард вважає також, що росіяни цим хотіли б зіштовхнути Іран зі США та Азербайджаном у гарячому реґіоні, посварити США з Азербайджаном. На його думку, ще однією метою може бути зберегти російську військову присутність у регіоні.

Цей же експерт вважає, що Москва хотіла б убити цим, так би мовити, кількох зайців: змусити США відмовитися від планів щодо ПРО у Чехії і Польщі, де хоче посилити свою присутність сам Кремль, і позбавити Вашинґтон стратегічної ініціативи на Південному Кавказі.

Але, на думку Говарда, США не «зав’язнуть» на цьому і відмовлять Росії, яка вже попередньо знову готується до своєї «сердитої риторики».

Із пропозиції нічого не буде?

А лондонський експерт з лондонського центру «Джейнз», Дункан Леннокс, аважає, що радар в Ґабалі недостатній для стеження за можливими іранським ракетними пусками, бо він надто близько, і необхідний ще один радар, дальший, для супроводу ракети на перехоплення.

Цей же експерт також переконаний, що росіяни не бажають одностороннього протиракетного контролю США над Європою і хотіли б самі брати участь у цьому. Він нагадує, що Росія вже пропонувала США спільно використовувати радари для контролю за Європою і тут немає чогось якісно нового.

Тим часом жителі Ґабали пасуть свої корови під самою РЛС, або, як вони її називають, «драконом». Договір оренди цієї РЛС Росією завершується через 5 років, Москва вже будує собі нову станцію поблизу Краснодара. Варто нагадати, що є і висновок урядової комісії з Баку від 1991 року, що РЛС в Ґабалі створює ризики для здоров’я людей і місцевої екології.

Ґабалинська РЛС в Азербайджані, створена ще за часів СРСР, призначена для виявлення пусків балістичних ракет. Сполучені Штати мають свої такі станції, а в Європі хотіли б розташувати зовсім інші об’єкти: базу з десятьма протиракетами, здатними збивати ракети нападника, і радар для наведення їх на ціль.

Думку про те, що Росія могла б розглянути можливість використовувати Ґабалинську РЛС спільно зі США, озвучив іще 15 травня на прес-конференції в Баку посол Росії в Азербайджані Васілій Істратов. Матеріали до теми:

• В регіоні Південного Кавказу по різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані • Мета пропозиції Путіна – посварити американців та азербайджанців, вважає американський експерт • Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • Буш сказав Путіну з Праги, що Росія – не є ворогом CША. При цьому він висловив стурбованість ситуацією в Російській Федерації
XS
SM
MD
LG