Доступність посилання

ТОП новини

З’їзди БЮТ і блоку «Наша Україна» достроково припинили повноваження народних депутатів своїх фракцій


У суботу з’їзд БЮТ достроково припинив повноваження 103 своїх народних депутатів. За ухвалення відповідного рішення делегати з’їзду проголосували одноголосно. Міжпартійний з’їзд Блоку “Наша Україна” у суботу ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень 66 народних депутатів України. У четвер «бютівці» і «нашоукраїнці» подали на реєстрацію до парламенту заяви про складання депутатських повноважень. Лідер партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко зазначив, що після відповідного рішення «Нашої України», а також з’їзду БЮТ Верховна Рада стає недієздатною.


У суботу З’їзд БЮТ достроково припинив повноваження 103 своїх народних депутатів.

За ухвалення відповідного рішення делегати з’їзду проголосували одноголосно.

Після голосування лідер БЮТ Юлія Тимошенко наголосила, що у зв’язку з припиненням повноважень народних депутатів нинішній склад Верховної Ради України є нелегітимним. Вона також пообіцяла, що «через 4 місяці у складі парламенту будуть найкращі народні депутати».

До тoго у суботу Міжпартійний з’їзд Блоку “Наша Україна” ухвалив рішення про дострокове припинення повноважень 66 народних депутатів України, обраних від Блоку “Наша Україна” до Верховної Ради в березнi 2006 року.

За це рішення проголосували 280 з 343 делегатів. Проти були 2 делегати.

Виступаючи перед делегатами з’їзду лідер партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко зазначив, що після відповідного рішення «Нашої України», а також з’їзду БЮТ Верховна Рада стає недієздатною.

Відтак З’їзд блоку «Наша Україна» закрив своє чергове засідання.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко нагадала, що у суботу під час попереднього етапу з’їзду були припинені повноваження 26 народних депутатів у зв’язку з їхнім практичним виходом з фракції БЮТ і приєднанням до коаліції.

У четвер «бютівці» і «нашоукраїнці» подали на реєстрацію до парламенту заяви про складання депутатських повноважень. У БЮТ та «Нашої України» таких заяв 165. Коаліція звернула увагу на неточності у деяких заявах, а також поставила під сумнів достовірність деяких з них. Частину заяв опозиційним депутатам довелося переписувати.

При складанні повноважень більш ніж третиною від конституційного складу парламенту (151 депутат) Рада припиняє свої повноваження.

Тим часом, як повідомляє УНІАН, голова Верховної Ради України Олександер Мороз у місті Славутич Київської області сказав, що парламент в сесійному режимі не працюватиме, якщо буде понад 150 заяв народних депутатів про складення повноважень.

Ще до початку з’їздів у суботу Президент України Віктор Ющенко провів зустріч із депутатськими фракціями «Наша Україна» та БЮТ, повідомила прес-служба Глави держави.

Глава держави високо оцінив рішення про дострокове складання повноважень народними депутатами України – членами цих фракцій: «Хотів би сказати – я високо ціную вашу позицію, яку ви продемонстрували – особливо останні чотири місяці, коли на терезах стояло питання долі української демократії».

Під час зустрічі він наголосив, що вчинок фракцій «Наша Україна» та БЮТ є «великим внеском у розбудову української демократії».

Віктор Ющенко також наголосив, що дотепер нормальним явищем української політики була зрада: «Зрада сприймалася як окрема спеціальна риса народного депутата. Вашими руками написано, можливо, дуже дорогою ціною одне: в українському парламенті зради не повинно бути. Переконаний, що це уроки не тільки для політичної еліти, депутатів, а й для нації».

Президент також відзначив той факт, що Україна знайшла вирішення цієї кризи без посередників. Він нагадав, що ще два з половиною роки тому таке врегулювання без міжнародних посередників було неможливим, однак сьогодні українські політики знайшли вихід із кризи самостійно. «У цьому я бачу великий національний прогрес. Це все наука. Ми пройшли її гідно».

Віктор Ющенко наголосив, що попереду нелегка виборча кампанія. Звертаючись до депутатів, він підкреслив, що «на вас, на ваших плечах лежить виборча кампанія. І тому ми говоримо про те, що ніякі відпустки, ніякі втрати часу не повинні бути припустимі в цей період».

Президент підкреслив, що політичні сили мають докласти усіх зусиль задля недопущення фальсифікації під час позачергових парламентських виборів.

Віктор Ющенко також звернув увагу як присутніх депутатів від опозиції, так і депутатів, які представляють коаліцію, на необхідність ретельного формування виборчих комісій усіх рівнів, повідомляє прес-служба Глави держави.

Матеріали до теми:

• Центральна виборча комісія обрала Шаповала головою • Президент Віктор Ющенко підписав внесені парламентом зміни до закону про вибори народних депутатів • У спецвипуску «Офіційного вісника Президента України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів» • У керівника МВС Василя Цушка стався інфаркт. Командувач Внутрішніми військами стверджує, що Цушко просив виділити ресурси для операції «Фортеця» • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • На межі. Хто зриває компроміс? • Хто і для чого «відправляє українських політиків до Африки»? • Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)
XS
SM
MD
LG