Доступність посилання

ТОП новини

Що дало Польщі членство в НАТО?


Єва Поштар Варшава, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Через два роки Польща відзначатиме десятиліття членства в Північноатлантичному союзі. Польські оглядачі кажуть, що розширення НАТО на схід із одного боку змінює обличчя цього союзу, а з іншого – впливає на кожну з держав-членів. Що змінилося в Польщі і в польських збройних силах за роки членства в НАТО?

Польський танк PT-91 "Tvardy"
(mon.gov.pl)
Як свідчать опитування громадської думки, понад 70 відсотків поляків почуваються в безпеці і підтримують вступ Польщі до НАТО.

Перші структурні реформи Війська польського започаткувала програма «Партнерство задля миру», до якої поляки долучилися 13 років тому. Це в її рамках розпочали спрощувати структури командування, раціоналізували державні витрати на оборону.

На думку польських аналітиків, за останні 10 років у польській армії сталися докорінні структурні зміни. Їхньою метою було те, щоб у майбутньому польська армія була повністю професійною, розповів Радіо Свобода представник Міністерства оборони Польщі Вітольд Каліновський.

Польський президент Лех Качинський каже, що до 2020 року Польща матиме повністю професійну армію. Поки що в державі змішана система: призовники становлять 40 відсотків польських збройних сил, на контрактній службі працює 60 відсотків.

При цьому призовники служать у гарнізонах, які неподалік їхнього місця проживання. Тому вояк може частіше відвідувати свою рідню чи зустрітись із дівчиною, додав Вітольд Каліновський.

Зміни і в навчанні, і в техніці

За його словами, польське військо, як професійна установа, весь час пристосовує свої структури до стандартів НАТО, і зміни видно не лише у способах підготовки до військових дій, а й навіть у зовнішньому вигляді війська.

В польському війську є також передані німецькою армією танки "Leopard"
(mon.gov.pl)
Прес-офіцер Генерального штабу Війська польського полковник Войцех Озґа в інтерв’ю для Радіо Свобода додав, що з понад 400-тисячної армії , яку країна мала на початку 1990-х років, через неповні десять років після вступу до НАТО залишилося 150 тисяч вояків. Цей процес, за його словами, допоміг раціоналізувати і збільшити витрати з державного бюджету на військову інфраструктуру, військову техніку.

Військовослужбовцям, яким довелося відійти з польської армії, запропонували дострокові пенсії, грошову компенсацію або перевишкіл до праці в цивільних установах.

Для Польщі одним із великих плюсів членства в НАТО було і створення 3 роки тому Центру вишколу з’єднаних сил альянсу в місті Бидґощі на півночному-заході країни. Це перша така структура НАТО на території Центрально-Східної Європи.

В інших польських військових академіях також діють навчальні програми НАТО. Польський офіцер володіє найсучаснішою військовою технікою, вміє співпрацювати зі структурами командування військ НАТО. Найкращі випускники польських військових вишів продовжують навчання у престижних військових академіях держав НАТО, наприклад, у Вест-Пойнті у США.

Армія – поважана структура. І не пере собі білизну

Але зміни в Польському війську – це не лише сучасне навчання військових чи поява найсучаснішої військової техніки. Вхід Польщі до НАТО вплинув і на щоденне функціонування військових гарнізонів.

«Уже в нас цього нема, щоб воїни займались усіма господарськими справами, починаючи від підмітання гарнізону. Для нас зараз працюють зовнішні спеціалізовані фірми, які займаються сферою соціальних послуг для армії. Нині польське військо може займатися лише професійним військовим вишколом. Надто дорогою ціною обходиться державі утримання одного воїна, щоби вони займались лише пранням білизни», – каже речник Міноборони Вітольд Каліновський.

Сьогодні польська армія є частиною оборонних структур НАТО. Свої обов’язки щодо альянсу вона виконує, беручи участь у військових стабілізаційних місіях у різних регіонах світу. Польща сама надає гроші на утримання своїх військових частин у багатонаціональних формуваннях Північноатлантичного союзу.

Польська армія незмінно користується великим авторитетом і повагою серед поляків. Сьогодні сентимент до осіб у військовій формі ще підсилився через економічний вимір. У польському міністерстві оборони кажуть, що місцеві ради не хочуть скорочення гарнізонів, які дислоковані в їхніх місцевостях. Адже військо дає робочі місця і ретельно сплачує місцеві податки.

Матеріали до теми:

• Заступник держсекретаря МЗС І. Клява: сьогодні членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців • «Україні було б не складно вступити до НАТО – якщо країна сама цього захоче і якщо встановить демократичний контроль над армією» - експерт • Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України» (Прямий ефір) • Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG