Доступність посилання

ТОП новини

Хто керує залізницею?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Фосфорна аварія на Львівщині не раз актуалізувала запитання: в якому стані перебуває українська залізниця? Наскільки вона безпечна? Хто зрештою відповідає за її стан та за безпеку перевезень?


Для вивчення стану української залізниці необхідно створити спеціальну державну комісію. Про це на черговому засіданні уряду заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович: «Залізниці повинні перебувати у кожній державі під особливим наглядом. Є експертні висновки по кожній ділянці залізниці – в якому вони стані, де потрібен поточний ремонт, де середній, де капітальний. Для цього також є всі ресурси».

У Секретаріаті Президента заявляють: винні у аваріях на залізниці мають відповідати. Заступник керівника Секретаріату Віктор Бондар вважає, що всі аварії, які на сьогоднішній день відбуваються, не мають відповідальних: «Причому, відповідальних не просто «стрілочників», а відповідальних на рівні заступника начальника залізниці по калійному господарству, на рівні «Укрзалізниці» центральної, на рівні заступника».

Міністерство транспорту не контролює ситуації?

Хто ж відповідає за стан української залізниці та за безпеку перевезень? Представник комітету транспорту та зв’язку парламенту п’ятого скликання Ігор Шкіря заявив, що політично і законодавчо мало б відповідати Міністерство транспорту: «Але так склалося в останні роки, що Міністерство транспорту не контролює ситуацію, яка відбувається на «Укрзалізниці». Тому більшість того, що відбувається, це рішення «Укрзалізниці».

За словами Ігоря Шкірі, сьогодні українська залізниця і справді перебуває у незадовільному стані, втім, сталося це тепер: «Вона гіршає і гіршає з 1991 року. Для того, щоб сьогодні українська залізниця почала відповідати якимось європейським нормам, у неї потрібно інвестувати дуже багато мільярдів доларів».

Безпека української залізниці знову опинилася у центрі громадської уваги після того, як минулого понеділка у Бузькому районі Львівщини із рейок зійшли 15 вагонів із жовтим фосфором, 6 із яких відразу зайнялися. Причини аварії ще належить встановити.
XS
SM
MD
LG