Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні розпочалися вибори президента у Нагорному Карабаху


Київ, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпочалися вибори президента у республіці Нагорний Карабах, які, найімовірніше, міжнародна спільнота не визнає. Бако Сахакян, колишній голова служби національної безпеки, переконаний, що легко зможе обійти своїх опонентів. Але чи вплинуть вибори на процес мирних переговорів між Вірменією та Азербайджаном?

П’ятеро кандидатів претендують на крісло голови невизнаної держави Нагорний Карабах, однак, на думку місцевих експертів, реальні шанси є лише у одного. Бако Сахакян, колишній працівник КДБ має підтримку з боку правлячої партії, а також негласну – з боку Москви та Єревану.

Редактор єреванської газети «Аравот» Армен Абрамян каже, що вибори не принесуть миру в регіон. Він вважає, що результат виборів наперед вирішений і каже, що йому особисто зовсім не подобається колишній чекіст. Але з іншого боку: «Нагорному Карабахові потрібна влада. Ця влада має бути обраною, наслідуваною або призначеною. І цього разу це буде обрана влада і це краще, ніж не мати жодної сили у Нагорному Карабасі. Якщо не буде виборів, буде анархія – буде гірше».

НАТО, ОБСЄ та ГУАМ стурбовані проведенням виборів у Нагорному Карабаху

Спостерігачі з Вірменії прибудуть сьогодні до Нагорного Карабаху. Азербайджан же засуджує проведення виборів і називає їх незаконними. Міністр іноземних справ Азербайджану Хазар Ібрагім: «Позиція Азербайджану стійка і вона не зміниться. Ці так звані вибори не мають законної сили. Водночас, вибори у майбутньому можуть відбутися справедливо та легально, за умови дотримання конституції Азербайджану та зважаючи на азербайджанську спільноту».

Нагорний Карабах, населений переважно етнічними вірменами, розташований у кордонах Азербайджану. Збройний конфлікт між Вірменією та Азербайджаном тривав з 1988 року. Від часу припинення бойових дій у 1994 конфлікт перейшов у «холодну» фазу. Переговори щодо майбутнього статусу регіону тривають.

Міжнародна спільнота, зокрема НАТО та ОБСЄ, не визнає виборів у Нагорному Карабаху. Рада міністрів закордонних справ ГУАМ, куди входять Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова, різко розкритикували сам факт проведення виборів – як порушення конституції Азербайджану. ОБСЄ занепокоєне тим, що вибори можуть ще більше загострити вірменсько-азербайджанські відносини.

Експерти кажуть, що результат виборів у зоні замороженого військового конфлікту завжди є заздалегідь відомим.
XS
SM
MD
LG