Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко взяв участь у відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку в Будапешті


Василь Зілгалов Угорщина, 11 липня 2007 – У вівторок Президент України Віктор Ющенко разом з колегою, Президентом Угорщини Ласлом Шойомом урочисто відкрили в Будапешті пам’ятник Великому Кобзареві.

Президенти України Віктор Ющенко та Угорщини Ласло Шойом під час церемонії відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у Будапешті.
(official site)
Монумент стоїть у мальовничому скверику неподалік греко-католицької церкви на правому березі Дунаю навпроти МЗС Угорщини на перехресті популярних туристичних маршрутів. Сюди часто приходять молитися угорські українці і візантійського обряду.

Львівський скульптор Іван Микитюк використав у своїй роботі бронзу й граніт. Висота пам’ятника з підніжкою сягає трьох метрів. Ще молода постать Кобзаря схилена в задумі. Лівою рукою він підпер підборіддя, у правій тримає книгу, закладену пальцем.

Відкриваючи постамент Тарасові Шевченку, Президент України сказав: «Сьогодні ми є свідками великої і світлої події в угорській столиці – відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку. Говорячи про нього, кожна людина виносить з його образу чимало цінностей і висновків про формування власного життя. Для нації це людина, яка упродовж останніх двох століть кличе до волі, свободи. Він багато років навчає любові до своєї нації, навіть у найбільш багатостраждальні, гіркі часи її існування. ...Це поет, який формував сучасну українську мову...».

«Це основа нашої дружби»

Угорський президент Ласло Шойом також назвав Шевченка великим поетом і привітав присутність українського Президента на відкритті пам’ятника. Шевченко — це не лише символ української нації, цей чинник споріднює угорців та українців.

Ласло Шойом: «Однією з передумов відкриття цього пам’ятника стало те, що ми з паном президентом торік написали передмову до книги Тараса Шевченка на угорській мові та Шандора Петефі українською мовою. Що для нас Петефі, те для вас Шевченко. …я радий, що в будайській частині Будапешта ми відкриваємо такий пам’ятник, до якого приходитимуть українці і який стане символом цього національного почуття. Прошу берегти це відчуття, це основа нашої дружби».

Наталя Драгоманова-Бартої, онука Михайла Петровича Драгоманова і двоюрідна племінниця Лесі Українки, була вражена великою кількістю людей, що прийшли на сьогоднішнє відкриття. Наталя народилася в Києві, а в Будапешті живе з 1943 року. Для неї Шевченко в Будапешті – це велике свято.

Наталя Драгоманова-Бартої: «Ми довго очікували відкриття пам’ятника, бо ж були певні бюрократичні непорозуміння, неприємності кілька літ тому, але це минулося... Як член українського товариства з 1992 року, я пам’ятаю, яке маленьке приміщення було в нас... Перший вечір Шевченка відбувся ще в совєтському домі науки і культури... Місце для пам’ятника зараз є кращим, ніж планувалося раніше. Тепліше відчувають себе люди: тут і греко-католицька церква, і дерева... не голе каміння...».

Вже другий пам’ятник Кобзареві в Угорщині

Член Товариства української культури в Угорщині Надія Музичук уточнює, що це вже другий пам’ятник Тарасу Шевченку в Угорщині. Перший відкрили в обласному місті Залаеґерсег на честь установлення побратимських зв’язків з українським містом Херсоном у 1986 році.

Надія Музичук: «У Херсоні назвали вулицю на честь угорського міста, а в Залаеґерсезі назвали цілий район під назвою Херсон. Петер Демеші, який є вже 12 років мером міста, дуже добре доглядає пам’ятник Шевченку. Монумент у дуже чистому стані, і вони гордяться дружбою з херсонцями».
XS
SM
MD
LG